torsdag 27 juli 2017

Fallet Samir


Titel: Fallet Samir
Författare: Anders Johansson, Samir Sabri
Bokförlag: Ordfront
Format: Inbunden
Tryckt: 2017
Antal sidor: 330
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Vill tacka Ordfront Förlag för boken!

Fallet Samir skriven av journalisten Anders Johansson och Samir Sabri är utläst. Den senare är den personen som denna bok handlar om.

Så här står det om boken:

"År 1986 döms 15-årige Samir för att ha mördat sin styvmamma hemma i lägenheten i Tensta och blir inlåst på mentalsjukhus.
Alla instanser polis, åklagare, domstol och rättspsykiatri är övertygade om att pojken är den skyldige. Men de missar att det rör sig om ett falskt erkännande för att skydda den verklige gärningsmannen. När Samir några år senare berättar sanningen vill ingen tro honom. Inga förhör hålls med den utpekade gärningsmannen, och någon analys av de tekniska spåren, däribland Samirs blodiga kläder, görs inte heller.
För ett par år sedan började Anders Johansson, kriminalreporter på Aftonbladet, granska ärendet i podden #Fallet och lyckades gräva fram nya bevis. Nu, trettio år efter mordet, har domen rivits upp."

---

Det här är en bok om ett brottsfall där mycket gick fel. Samir Sabri dömdes när han var 15 år för mordet på sin styvmamma, detta eftersom att han erkände brottet för att skydda den verkliga mördaren. 

Kan villigt erkänna att jag inte ens kände till det här fallet innan jag läste boken. Kanske inte så konstigt egentligen. Fallet fick väldigt lite uppmärksamhet i media på den tiden det skedde, detta på grund av att tidningarna då var fyllda med artiklar om Palme-mordet. Fallet med Samir skedde endast ett par månader efter Palmemordet.

Det var oerhört intressant att följa hur journalisten Anders Johansson började nysta i det gamla fallet efter massor med år och hur han och massor med experter hittade mängder med brister i den gamla utredningen. Allt de kom fram till ledde så småningom till resning i fallet.

Boken är skriven med bra språk, den är intressant ur alla aspekter. Jag kan däremot tycka att vissa saker återupprepas vilket blir aningen tjatigt. Men i det stora hela riktigt intressant läsning.


Betyg: 3,5 / 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar