söndag 23 juli 2017

Kolibri


Titel: Kolibri
Författare: Kati Hiekkapelto
Översättare: Marjut Hökfelt
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Tryckt: 2017
Antal sidor: 375
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack till Modernista för boken!

Kolibri av Kati Hiekkapelto fick jag som en överraskning i brevlådan tidigare i år. När jag läste baksidestexten så tyckte jag att storyn verkade spännande och jag tyckte att det kändes lockande att för en gångs skull läsa en finsk författare, vilket jag sällan gör.

Så här står det om handlingen:

"Anna Fekete har ett förflutet - som barn flydde hon kriget i Jugoslavien - och nu är hon precis i början av sin karriär som brottsutredare i en nordlig finsk kuststad. Hon har blivit inkastad i ett högprofilerat, till synes olösligt fall som fångat hela nationens intresse. Och det hjälper inte att hennes nya medelålders partner, Esko, inte ens bryr sig om att dölja sina rasistiska fördomar.
En ung kvinna har mördats i ett joggingspår och ett smycke föreställande en aztekisk gud har återfunnits i hennes ägo. Inom kort följer ännu ett mord, och allt tyder på en seriemördare, som får smeknamnet Kolibrin. Men kan Anna spåra upp mördaren innan han - eller hon - slår till igen? Och till vilken kostnad för henne själv?
Kolibri är en isande mörk deckare, full av samtidsfrågor, som är svår att lägga ifrån sig - och svår att glömma."


---

Kolibri är första boken i en serie och även författarens debutroman som skall handla om kriminalpolisen Anna Fekete. Boken gavs ut på finska 2014 och har nu översatts till svenska.

Det var intressant att läsa en bok av en finsk författare, något som jag annars är dålig på. Gillar att den utspelar sig i finsk miljö och även om namnen i boken är finska så flyter det på riktigt bra ändå. Tycker att karaktärerna var intressanta just för att de är så olika. Huvudkaraktären Anna är av invandrarbakgrund och när hon får sin nya tjänst så kommer hennes närmaste kollega att vara Esko, vilken inte tycker så bra om invandrare. Detta blir en intressant kombination.

Boken handlar om mord som sker på joggare. En sidostory handlar om en invandrarflicka som blir hotad av sin familj. Författaren tar upp problem med integration och även problem med hedersbrott och hur unga utländska flickor blir bortgifta med äldre män i deras tidigare hemland. Detta är oerhört viktiga och aktuella frågor.

Gillar boken i det stora hela, men den kändes stundvis lite långsam. Men jag ser ändå fram emot att läsa nästa bok när den kommer.


Betyg: 3,5 / 5

Läst i  Jordenruntläsning 2017

1 kommentar: