tisdag 18 juli 2017

Min mormor hälsar och säger förlåt


Titel: Min mormor hälsar och säger förlåt
Författare: Fredrik Backman
Bokförlag: Forum
Format: Inbunden
Tryckt: 2013
Antal sidor: 447
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON

Min mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman har stått i min hylla jättelänge, så det var verkligen på tiden att jag läste den. Har ju älskat de böcker jag hittills läst av Backman, så jag hade höga förväntningar på denna.

Så här står det om boken handling:
 
"Elsa är sju år gammal och rätt störig. Eller hon uppfattas i alla fall så eftersom hon inte är helt blåst i skallen och den gällande samhällsnormen är ju att sjuåringar ska vara det.
Mormor är hennes bästa vän. Hennes enda, faktiskt. Mormor brukade vara ett geni och jobba som kirurg, men nu kör hon bil utan körkort och står på balkongen med öppen morgonrock och skjuter på oanmälda besökare med paintballgevär.

Folk säger att hon är annorlunda. Galen. Men mormor har ett hemligt språk och ett eget kungarike, ”Miamas”, och där är allt annorlunda. Det är dit mormor tar med Elsa när Elsas föräldrar skiljer sig och när Elsa blir slagen i skolan för att hon inte är som alla andra sjuåringar. Miamas är deras frizon, tills mormor en dag blir sjuk och får veta att hon är döende.

Som ett sista äventyr ger hon då Elsa en serie brev, där mormor ber sina grannar om ursäkt. De leder Elsa till en trappuppgång fylld av militanta bostadsrättsivrare, fanatiska kaffedrickare, kamphundar, monster, fyllon och helt vanliga kärringar. Men de blir också upptakten på en historia där ett barn försöker lära sig acceptera att alla man älskar ska dö, och där hon bit för bit får veta sanningen om både kungariket Miamas och sin mormor."


---

Min mormor hälsar och säger förlåt är en helt fantastisk bok, helt i klass med En man som heter Ove. Det är en fin berättelse om sjuåriga Elsa och hennes relation med sin mormor, en mormor som berättar fantastiska och fantasifulla sagor för henne. Efter mormoderns död så ligger det på Elsas bord att leverera brev till alla grannar, brev där mormodern ber om förlåtelse för olika saker. Detta gör att Elsa lär känna mormodern på ett helt nytt sätt och får reda på gammal sanningar.

Berättelsen innehåller en massa trevliga, roliga och galna karaktärer, däribland Britt-Marie från en av Backmans andra böcker. Elsa som är huvudkaraktären är en fantastisk, lillgammal och oerhört smart sjuåring. Hon och hennes mormor råkar ut för massor med galna saker när mormodern lever. Även Elsas mamma är lite småtokig emellanåt. Och så har vi resten av grannarna där den ena är tokigare än den andra, där det även finns monster och gigantiska hundar. 

Hela berättelsen är som en härlig saga. Jag drogs in i storyn från första sidan. Backman har verkligen ett fantastiskt språk. Man blir berörd på alla tänkbara sätt när man läser hans böcker, så även denna. Kan inte annat än hylla boken och uppmana alla att läsa den.


Betyg: 5 / 5

Läst i Hyllvärmarutmaningen 20179 kommentarer:

 1. Jag tycker väldigt mycket om den här. Sagoinslaget tilltalade mig fruktansvärt mycket.

  SvaraRadera
 2. En helt fantastisk bok, det var lite som att läsa en saga :)

  SvaraRadera
 3. Älskade den där boken! Älskade sagoinslagen. Storgrät på slutet

  SvaraRadera
 4. Jag tyckte också väldigt mycket om den här boken. :D Jag ska se till att läsa om den så snart jag kan (vilket verkar bli om ett par årtionden, men annars så). :)

  SvaraRadera
 5. Den har jag nog inte läst ännu.

  SvaraRadera
 6. Jag har den här och Britt-Marie var här stående i hyllan. Olästa än så länge men jag får väl ta mig an någon av dem snart...

  SvaraRadera
 7. Tyckte också väldigt bra om den. :)

  SvaraRadera
 8. Den är alldeles underbart bra ;)

  SvaraRadera