tisdag 28 februari 2017

Tematrio - Bara brittiskt


I veckans tema så är det brittiskt på tapeten hos Lyrans Noblesser. Hon vill att vi skall:

Berätta om tre riktigt bra brittiska romaner / författare!

1. Om vi börjat åt det humoristiska hållet så tycker jag att Sophie Kinsella, eller Madeleine Sophie Wickham som hon egentligen heter, skriver otroligt roliga böcker. Har läst alla utom den senaste boken i hennes Shopaholic-serie och även några andra fristående böcker som hon gett ut. Den senaste boken En shopaholic i Las Vegas finns på läsplattan och skall snart läsas.

2. Om vi sedan drar oss åt det lite mer spännande så är Agatha Christie en av mina absolut äldsta favoriter. Läste många av hennes böcker när jag var yngre. Två av hennes kända detektiver är Hercule Poirot och Miss Marple. Det senaste jag läste av henne var faktiskt en novell från Novellix som heter Döden i floden.

3. En ganska ny brittisk deckarfavorit är författaren James Oswald. Har läst hans tre böcker om kommissarie McLean där Flickoffret är den första. Jättespännande berättelser med lite övernaturliga inslag.


söndag 26 februari 2017

Flickan med gåvorna


Titel: Flickan med gåvorna
Författare: M.R. Carey
Översättare: Johanna Svartström
Bokförlag: Ordfront
Format: Inbunden
Tryckt: 2016
Antal sidor: 390
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Vill tacka Ordfront Förlag för boken!

Flickan med gåvorna av M.R. Carey är en spännande och intressant framtidsskildring som jag varit sugen på att läsa sedan den kom ut. Är så glad att jag äntligen gjort det.

Så här står det på baksidan av boken:

"Melanie är en väldigt speciell flicka. Dr Caldwell kallar henne för "vårt lilla geni". Varje morgon väntar Melanie i sin cell för att bli hämtad till dagens första lektion. När de hämtar henne håller sergeant Park pistolen riktad mot henne medan två andra hjälps åt att spänna fast henne i rullstolen. Hon tänker att de nog inte tycker om henne. När hon skojar och säger att hon faktiskt inte bits, är det ingen som skrattar."

Detta är en berättelse som drar in läsaren i en skrämmande verklighet redan i början av boken. 
   Handlingen utspelar sig till att börja med på en militärbas, där man undersöker en grupp annorlunda barn. Efter ett intrång av vildar och hungriga(zombies) så lyckas en mindre grupp från basen fly. I denna grupp finns bl.a. den annorlunda flickan Melanie, läraren och psykologen miss Justinea, forskaren doktor Caldwell och till sist Sergant Park. Dessa ger sig ut på en skrämmande och blodig resa för att finna trygghet någonstans.
   Karaktärerna i berättelsen är jätteintressanta och de flesta inte så sympatiska till att börja med. Men det är fängslande att följa deras karaktärsutveckling och hur deras relation till varandra förändras under resans gång. Den biologiska förklaringen till denna zombiekatastrof känns så annorlunda och det kändes så skrämmande att jag faktiskt kände att något sådant kanske skulle kunna inträffa på riktigt.
   Ja jag måste verkligen säga att Flickan med gåvorna är den mest unika zombiestory som jag någonsin läst. Gillar hur författaren bygger upp spänningen och boken, och hur han beskriver karaktärerna och det öde landskapet. Och så har vi slutet. Wow säger jag bara. Slutet överraskade mig verkligen. Inte alls vad jag väntade mig. Grymt bra!!


Betyg: 5 / 5

lördag 25 februari 2017

Bokbloggsjerka 24 - 27 februari


Ja då är det helg och dags för en ny fråga i Annikas återkommande Bokbloggsjerka. Helgens fråga lyder:

Jag kan inte gå in på en bokhandel utan att köpa böcker som jag känner ett absolut tvång att äga just där och då. Jag utgår från att alla känner igen sig(eller har jag fel?), vad tror du att detta tvång/denna impuls bottnar i?

Jag vet inte om jag kan säga att jag känner ett tvång att köpa böcker när jag går in i en bokhandel. Men visst blir man ofta sugen, trots att man redan har på tok för många olästa böcker. Varför jag ofta köper med mig är nog både för att jag älskar att läsa och älskar att ha fina böcker i bokhyllan som jag kan kika på och bläddra i, men det är nog också för att jag är en samlare. Eller rättare sagt både jag och maken gillar att samla på oss prylar och mest är det böcker, filmer och musik.



Helgfrågan v. 8


Ja då är det helg igen. Veckorna bara rusar fram och snart är vi inne i mars. Hos Mias bokhörna är det åter dags att svara på helgfrågan. Helgens frågor lyder:

Har ni några planer för helgen?
Hur ser er favoritläsplats ut? Eller har ni fler?

Om vi börjar med planer för helgen, så har jag faktiskt inte något inplanerat alls. Det känns så superskönt. Kan verkligen bara göra vad jag vill eller inte göra något alls. Idag lördag så har jag varit ute och gått i det fina vädret med min kära son och dessutom besökt några butiker. I morgon skall jag nog bara slappa hela dagen.

När det gäller favoritläsplats så har jag två ställen där jag mest läser. Morgonläsningen blir alltid vid köksbordet där jag sitter kvar och läser en bra stund efter frukosten är avslutad. I övrigt så läser jag i vår oerhört sköna säng, där jag kan höja huvud och fotände så som det känns bekvämt.


torsdag 23 februari 2017

Hett i hyllan #80


Torsdag igen och det är som vanligt dags för Hett i hyllan hos bloggen Bokföring enligt Monika. Detta innebär att vi skall plocka fram de där böckerna som stått och samlat damm i bokhyllan en längre tid.

Veckans bok blir Bastarden från Istanbul av Elif Shafak. Har för mig att jag köpte denna bok av en annan bokbloggare för flera år sedan eftersom jag tyckte att den verkade bra. 

Så här står det om boken:

"En regnig eftermiddag i Istanbul. I minikjol och högklackade skor skyndar den unga Zeliha fram genom trängseln. Hon rusar in på en läkarmottagning och förklarar att hon vill göra abort. Zeliha är 19 år och ogift. Det som sker den eftermiddagen kommer att förändra hennes liv och livet för alla runt henne.
Tjugo år senare: en familj med fyra generationers kvinnor bor tillsammans i en stor våning i Istanbul. Det vilar en förbannelse över familjen: alla männen i den dör i förtid. Bara Mustafa är kvar - och han har försökt undkomma sitt öde genom att bosätta sig i USA.
Asya Kazanci, Zelihas dotter, är den yngsta av de färgstarka och delvis excentriska kvinnorna i familjen. Hon är trotsig, stolt och upprorisk och på desperat jakt efter sin egen identitet. Asya är faderlös och har mer än en gång i livet blivit kallad oäkting, bastard.
En dag kommer Asyas armenisk-amerikanska kusin Armanoush på besök från San Francisco för att lära känna sin släkt i Turkiet. Ett besök som kommer att leda till livsavgörande insikter för både Armanoush och Asya."


Bokrea 2017 - Second hand på Myrorna

Idag tog jag min årliga sväng till Myrorna för att kika på utbudet av bokreaböcker. Här kostade de idag 50 procent av det redan låga priset och jag kom därifrån med en rejäl kasse. Detta blir de sista böckerna som köps under årets bokrea.


 

onsdag 22 februari 2017

Bokrea 2017 - Adlibris

Idag fick jag hem mina förhandsbokade böcker från Adlibris. Det blev en hög till mig och en barnbok till minsta barnbarnet.



tisdag 21 februari 2017

Glasblåsarns barn


Titel: Glasblåsarns barn
Författare: Maria Gripe
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Tryckt: 2016
Antal sidor: 151
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON

Glasblåsarens barn är andra boken av Maria Gripe som jag läst på senare tid. Det är en barnboksklassiker som är skriven 1964. Denna fina nyutgåva är publicerad av Modernista och i boken finns originalillustrationerna av Harald Gripe.

Så här står det om boken:

"På en vårmarknad i Blekeryd i Småland, någon gång i början av 1800-talet, försvinner glasblåsarns barn Klas och Klara. Somliga visste att det skulle ske, andra bara anade det, men ingen kunde göra någonting åt saken.
Klas och Klara har blivit bortrövade av Härskaren, som gåva till hans maka Härskarinnan, och nu tvingas de leva i det stora gotiska slottet mitt i en mörk, folktom stad."


Den här boken om när glasblåsarns barn spårlöst försvinner under en marknad är en otroligt spännande, lite mystisk och aningen mörk historia. Här finns både godhet och ondska. Det finns massor med karaktärer varav vissa är mer eller mindre underliga.
   Älskar verkligen författarinnans fina språk även om det låter lite gammaldags. Hennes berättelser ger verkligen sagokänsla. Är så glad att jag har ytterligare någon bok av denna fantastiska författare väntandes i min bokhylla.

Betyg: 4 / 5



Uppvaknandet


Titel: Uppvaknandet
Serie: De mörka tidevarven
Författare: A.R. Yngve
Bokförlag: Wela Förlag
Format: E-bok
Utgiven: 2016
Antal sidor(fysisk bok): 194
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON

Uppvaknandet av A.R. Yngve är första boken i serien De mörka tidevarven. Detta är en serie för åldersgrupp Unga Vuxna.

Så här står det om boken:

"David Archibald blir uppväckt ur en frusen sömn. Han befinner sig 900 år in i framtiden, i en värld ärrad av katastrofer och krig. Civilisationen har dragit sig tillbaka till befästa stadsstater, där feodalherrarna och deras riddare härskar. David finner sitt öde: att rubba denna medeltida framtid i sina grundvalar och starta en ny renässans. Han blir den osannolike hjälten kallad DARC."

Gillade verkligen den här framtidsskildringen som handlar om en man från slutet av 1990-talet som blev nedfrusen i väntan på att man skulle kunna bota hans cancer. Denna nedfrysning råkade bli längre än han väntat sig, nämligen 900 år. Handlingen utspelar sig i en fiktiv stad som ligger där dagens Madrid ligger.

Boken är lättläst och jättetrevlig. Gillar huvudkaraktären och tycker att det är spännande att följa vad han råkar ut för efter han vaknar upp ur sin långa sömn. Den framtida värld som författaren byggt upp var intressant, det fanns flera spännande karaktärer och sedan gillar jag även att det var illustrationer i boken. Det här är kanske inget mästerverk, men det var något med hela storyn som fick mig att bli intresserad, så jag kommer absolut att läsa de två återstående delarna, snart hoppas jag.

Betyg: 3.75 / 5

Läst i Jordenruntläsning 2017


torsdag 16 februari 2017

Hett i hyllan #79


Då är det torsdag igen och denna veckan har känts trög måste jag säga. Men tänker i alla fall delta i Hett i hyllan som bloggen Bokföring enligt Monika håller i. Här skall vi visa upp de där böckerna som stått i bokhyllan i eviga tider och samlat damm.

Veckans bok blir Ingen återvändo av Joy Fielding, en bok som jag hittade på en loppis för ett många år sedan. Boken är tryckt 1994 och det är väl bara så att massor med nyare böcker har kommit emellan. 

Boken handlar i alla fall om Jess som är en ung åklagare från Chicago. Hon har kämpat sig igenom en skilsmässa och överlevt sin mors oförklarliga försvinnande. Men helt plötsligt känner hon sig hotad.



tisdag 14 februari 2017

Barnbruden


Titel: Barnbruden
Författare: Anna Laestadius Larsson
Bokförlag: Pocketförlaget
Format: Pocket
Tryckt: 2014
Antal sidor: 409
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON

Nu har jag äntligen kommit igång med Anna Laestadius Larssons historiska serie som börjar med boken Barnbruden. Detta är författarinnans debut och det var en otroligt bra sådan.

Så här står det om boken:

"Det är juni 1774 och det kungliga linjeskeppet Sofia Albertina närmar sig Sveriges kust efter en orolig färd över Östersjön. Ombord finns Hedvig Elisabeth Charlotta, femton år gammal och den yngsta kungliga bruden i Sveriges historia. Där finns också den omsvärmade adelsfröken Sophie von Fersen, som tyst förbannar sin mor som tvingat med henne på resan. Hon vill inte passa upp på en trilskande tysk barnrumpa, i tankarna är hon på bal i prins Fredriks armar.
I Stockholm förbereder Gustav III och hans hov ett ståtligt mottagande av den blivande prinsessan. Förväntningarna på henne är höga, hon ska gifta sig med kungens bror Karl och skänka landet den tronarvinge man så länge väntat på. Och långt under slottets vackra paradvåningar vaknar Pottungen den stumma flickan som tar hand om andras skit."


Detta är ju som sagt en berättelse om när den 15 år unga Charlotta anländer till Sverige från Tyskland för att gifta sig med sin kusin Karl, som också är bror till Gustav III.  Året är 1774. Det är en berättelse och henne och unga adelsfröken Sophie von Fersen(gift Piper), andra kungliga och socitetspersoner. Man får följa med i deras liv där det är lyx, flärd, baler och andra festligheter. Men det är också intriger, lögner, otrohet. Men mest handlar det nog om vänskapen mellan de båda unga kvinnorna. Vi får även följa tjänstefolket och då främst den mycket unga Johanna som kallas Pottungen. Hon har till att börja med uppgiften att tömma Charlottas nattkärl och hålla henne sällskap under natten sittandes i en garderob eller liggandes på golvet.

Boken var otroligt trevligt skriven och det var intressant att följa denna berättelse. Författarinnan har forskat en hel del om den här tidsperioden och mycket information kommer från de dagboksanteckningar som Charlotta lämnade efter sig när hon gick bort. Fast en hel del också är påhittat så känns hela berättelsen väldigt trovärdig och tidstypisk. Kan varmt rekommendera alla att läsa denna. Jag kommer definitivt att fortsätta serien.


Betyg: 4,5 / 5

Läst i Boktolvan 2017 och Hyllvärmarutmaningen 2017

lördag 11 februari 2017

Bästautmaningen - Konserter


Nu när det är helg igen så är det bästautmaningen hos Lyrans Noblesser. Denna veckan frågar hon:

Vilken är den bästa konsert du varit på?

Kan säga att den utan tvekan bästa konserten jag varit på var när Fleetwood Mac under sin Tango in the Night turne 1987 besökte Göteborg och spelade i Scandinavium. Grymt bra musik och suveränt framförande.




fredag 10 februari 2017

Bokbloggsjerkan 10 - 13 februari


Då var det fredag och åter dags för en bokbloggsjerka hos Annika. Frågan denna veckan lyder:

Vilka bokliga saker(förutom böcker) kan du inte leva utan?

Det mesta kan man säkert leva utan, men mina fina bokmärken(som jag ofta köper på mig nya) vill jag gärna ha kvar och något som jag hoppas finns kvar hos mig i massor med år är min fina läsande tomte som alltid kommer fram till jul.




Helgfrågan v. 6


Fredag igen och hos Mias bokhörna så är det dags för Helgfrågan. Veckans fråga lyder så här:

Hur är det med er, läser ni bokserier i rätt ordning eller hoppar ni lite?
Har ni någon favoritserie?

När det gäller trilogier så läser jag alltid böckerna i rätt ordning. Försöker även läsa böckerna i rätt ordning när det gäller långa serier som tex. deckarserier. Men visst händer det ibland att jag hoppar en aning.

Så klart fastnar man kite extra för vissa serier. Peter Mays Lewis-trilogi som utspelar sig på Yttre Hebriderna är en ganska ny favorit. En trilogi för Unga Vuxna som jag gillar mycket är Önskemånglarens dotter av Laini Taylor. Bland deckarserier så kan jag nämna serien om Annika Bengtzon av Liza Marklund, böckerna om Harry Bosch av Michael Connelly och serien om kommissarie Lynley av Elizabeth George



Mrs. Dalloway


Titel: Mrs. Dalloway
Författare: Virginia Woolf
Översättare: Else Lundgren
Bokförlag: Albert Bonniers
Format: Storpocket
Tryckt: 2016

Antal sidor: 165
Finns att köpa hos: Bokus | CDON

På förra årets bokrea fick jag tag på denna fina utgåva av Mrs. Dalloway av Virginia Woolf. Har hört så mycket gott om författarinnan så jag ville läsa en av hennes böcker.

Så här står det om handlingen: 

" Mrs Dalloway sade att hon skulle köpa blommorna själv.

Tidigt en sommarmorgon i början av tjugotalet går Clarissa Dalloway ut för att köpa blommor. Hon är en förtjusande kvinna, fångad i ett nät av plikter. På kvällen ska hon hålla en fest för att stödja sin förträfflige man i hans politiska karriär. Allt ska bli perfekt. Huset ska fyllas med framstående gäster. Och Peter, hennes ungdomskärlek dyker efter många år oväntat upp.

Mrs Dalloway utspelar sig under ett enda dygn i London, en stad starkt påverkad av första världskriget. Genom sin speciella teknik stream of consciousness låter Woolf romanens olika karaktärer komma till tals genom att skildra deras inre tankar och monologer. På detta sätt kommer de olika karaktärernas liv att korsa varandra på de mest oväntade sätt. Det blir ett händelserikt dygn, där personliga minnen och reflektioner om livet får stort utrymme."


Det första som slår mig när jag börjar läsa är att språket är så otroligt fint. Men det kräver också lite av mig som läsare. Det tar en stund innan man kommer in i språkets rytm, men när man väl gjort det så är det så vackert. Mycket i boken är Mrs Dalloways tankar och minnen. Men vi får också möta massor med andra karaktärer under berättelsens gång, vissa känns intressanta och andra inte så mycket. Stundvis när berättelsen flyter på bra så känns den så levande, men andra stunder tappar jag nästan intresset, vilket är synd. Sedan är det inte riktigt min grej att läsa en bok där det inte finns någon som helst kapitelindelning. Det blir lite jobbigt. Men i det stora hela en okej bok i alla fall.

Betyg:  3,5 / 5

Läst i 3x3 utmaningen

torsdag 9 februari 2017

Hett i hyllan #78


Idag är det torsdag och hos Bokföring enligt Monika är det som vanligt utmaningen Hett i hyllan. Denna utmaning går ut på att vi ur våra bokhyllor skall plocka fram gamla hyllvärmare som stått och samlat damm alldeles för länge.

Denna veckan väljer jag August Strindberg - Bilder ur hans liv. Här berättar Mona Larsson om Strindbergs liv, hans böcker och teaterpjäser. Det är en jättefin bok som även innehåller en del bilder. Jag vann boken för ett antal år sedan och så klart så blev den stående i hyllan.


onsdag 8 februari 2017

Spionen


Titel: Spionen
Författare: Paulo Coelho
Översättare: Ulla Meyer Gabrielsson
Bokförlag: Bazar
Format: Inbunden
Utgiven: 2016
Antal sidor: 189
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON

Spionen är den senaste boken av Paulo Coelho som getts ut på svenska. Hade läst en bok av författaren tidigare och jag gillar hans språk. När jag läste att denna bok skulle handla om Mata Hari, den hollandsfödda exotiska och erotiska dansösen som blev dömd och avrättade som spion i Frankrike 1917, så blev jag nyfiken.

Så här står det om handlingen:

"Hennes enda brott: att vara en fri och självständig kvinna

När Mata Hari anlände till Paris hade hon inga pengar. Snart hyllades hon som stadens mest eleganta kvinna. En dansös som chockade och underhöll publikskaror; en kurtisan som trollband den tidens rikaste och mäktigaste män, och anförtroddes deras hemligheter.
Men när paranoian eskalerade i det krigförande Frankrike började Mata Haris livsstil dra till sig misstankar. 1917 greps hon i sitt hotellrum på Champs-Élysées och anklagades för spionage.

Genom Mata Haris sista brev, skrivna inifrån fängelset, återger Spionen den oförglömliga berättelsen om en kvinna som vågade bryta mot sin tids konventioner, och fick betala ett högt pris.

Jag vet inte om någon kommer att minnas mig i framtiden. Om det blir så, vill jag inte betraktas som ett offer, utan som en kvinna som vågade bryta ny mark och betalade priset hon måste betala utan rädsla."


Här tycker jag att Coelho gjort ett bra jobb med att få fram vem Mata Hari var som person. Men får lära känna henne och hennes liv genom ett sista brev som hon skriver när hon väntar på att få sin dom. Det beskriver en kvinna som först blir utnyttjad och illa behandlad av män och hur hon sedan vänder detta till att bli en fri och stark kvinna som gör sina egna val. Man får även veta vad som hände efter hon blev fängslad och anklagad för spioneri genom hennes åklagares ord. Väldigt spännande, intressant och sorglig berättelse som jag tyckte riktigt mycket om.


Betyg: 4 / 5

Läst i  Jordenruntläsning 2017

Tematrio - Överraskande bra


I Tematrion denna veckan vill Lyrans Noblesser att vi skall:

Tipsa varandra om tre böcker som var överraskande bra!

1. Maktens mörka korridorer av Gunnar Wall. Detta är en berättelse om en ung tjej som får ett vikariat på finansdepartementet och blir indragen i en korruptionshärva. Trodde att en bok i politikens korridorer skulle vara lite halvtråkigt, men det visade sig att Wall skrivit en spännande och intressant historia som jag fastnade för direkt. 

2. En officer och spion av Robert Harris. En berättelse som handlar om Dreyfusaffären i Frankrike 1895, där Alfred Dreyfus mot sitt nekande döms för landsförräderi och skickas att avtjäna straffet på Djävulsön. När jag hörde att den byggde på fakta så hade jag inte så höga förhoppningar om att gilla den. Trodde att det skulle vara en torr och tråkig historia. Men så fel jag hade. Harris har lyckats göra boken så jättespännande.

3. Sist så väljer jag Elizabeth är försvunnen av Emma Healey. När jag skulle läsa denna så trodde jag att det skulle vara en vanlig spänningsroman, men oj så fel jag hade. Det var en fin, men sorglig berättelse om 80-åriga Maud. Hon är dement och kan inte förstå vad som menas med lappen där det står att "Elizabeth är försvunnen". Hennes letande efter väninnan flätas samman med minnen av hennes storasysters försvinnande när Maud var barn och även med Mauds dotters känslor över mammans demens.


söndag 5 februari 2017

En smakebit på söndag - Spionen


Söndag idag och hos den norska bloggen Flukten fra virkeligheten är det som vanligt dags att dela med sig av en smakbit ur boken man för närvarande läser.

Skall precis påbörja boken Spionen av Paulo Coelho. Den bygger på verkliga händelser och handlar om Mata Hari som 1917 grips och anklagas för spioneri. Smakbiten är från bokens första sida och lyder:

"Det var strax före klockan fem på morgonen och en grupp som bestod av arton män - till större delen officerare från franska armén - var på väg upp till andra våningen på kvinnofängelset Saint-Lazare i Paris. De visades vägen av en fångvakt som höll i en fackla av ett slag som användes för att tända lyktor. Nu stannade de upp framför cell 12."



Det enda rätta


Titel: Det enda rätta
Författare: Charlotte Rogan
Översättare: Thomas Andersson
Bokförlag: Bookmark
Format: Inbunden
Utgiven: 2016
Antal sidor: 541
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON

Det enda rätta är min första bekantskap med författarinnan Charlotte Rogan. Hade hört talas om hennes tidigare bok Livbåten och att den skulle varit jättebra, så när jag såg att denna kommit ut tänkte jag testa och läsa den först.

Så här står det om handlingen:

"En dag råkar Maggie Rayburn, på ren impuls, stjäla ett komprometterande dokument från sin chefs skrivbord. När upptäckten leder till att fler bedrägerier uppdagas tvingas hon, av de hon trodde var sina vänner, att välja: sanningen eller dem.
   Samtidigt i Irak har kapten Sinclair utfärdat en förhastad order med dödlig utgång. Men hans önskan att åtgärda misstaget verkar kunna leda till än mer katastrofala effekter."


Handlingen i boken är uppdelat i olika kapitel. Varje kapitel är sedan indelat i underkapitel skrivna ur olika personers synvinkel. Vartannat kapitel handlar om Maggie Rayburn och personer runt omkring henne och vartannat kapitel följer de soldater som varit i Irak.

Kan först säga att det var väldigt många karaktärer och ibland så hade man svårt att hålla isär dem, speciellt bland soldaterna. Handlingen var ganska långsam och utdragen. Kände definitivt att jag var mer engagerad i de kapitel som handlade om Maggie och alla dilemman som hon och människor i hennes omgivning ställdes inför. Det som handlade om Irak-soldaterna brydde jag mig inte så mycket om. Men som sagt händelserna kring Maggie var intressanta och man ifrågasatte hur man själv skulle agera om man upptäckte missförhållanden. Skulle man våga agera eller skulle man låta det vara. Synd att författarinnan inte stannade vid berättelsen om Maggie. Då hade jag nog tyckt mycket bättre om berättelsen.


Betyg: 2,5 / 5

Läst i Boktolvan 2017

lördag 4 februari 2017

Bästautmaningen - Nordiska Tv-serier


Nu när det är helg så är det bästautmaningen hos Lyrans Noblesser. Denna helgen skall vi:

Berätta om den allra bästa Nordiska tv-serie vi sett!

Det här var en otroligt svår uppgift. Har funderat fram och tillbaka en bra stund innan jag bestämde mig. Den tv-serien jag till slut kom fram till var En pilgrims död. Detta är en svensk miniserie som visades på SVT 2013. Handlingen utspelas både kring tiden för Olof Palmes död och även i nutid. Serien bygger på två av Leif G.W.Perssons böcker.


Som bonus  tänker jag nämna två jättespännande deckarserier för ungdom som jag såg när jag var ung i slutet av 1960-talet. Det är Kullamannen och Kråkguldet. Missade inte ett enda avsnitt av dessa serie på den tiden och tyckte att de var otroligt spännande. Köpte på mig dessa på DVD för några år sedan så jag kan titta på dem igen vid tillfälle.


fredag 3 februari 2017

Bokbloggsjerka 3 - 6 februari


Ja då är det helg och dags för bokbloggsjerka hos Annika. Veckans fråga lyder:

Finns det några författare som du "tappat bort" under din läsbana?

När jag såg denna frågan så kom jag genast på några författare som jag börjat läsa böcker av, som jag verkligen gillat, men av någon anledning har det inte blivit att jag läst fler. Författarna är alla inom spänningsgenren och det är Lee Child, Åke Edwardson, Minette Walters och P.D. James. Har till och med några olästa böcker av samtliga av dessa författare i bokhyllan utan att de blir lästa. Hoppas denna påminnelse gör att jag hittar tillbaka till dem igen. Lee Childs böcker har jag i alla fall fått upp nyfikenheten på igen speciellt nu när man börjat göra filmer om hans bokkaraktär Jack Reacher.


Helgfrågan v. 5


Ja då är det dags för helgfrågan hos Mias bokhörna. Denna veckas fråga lyder:

Hur ser din skäms-bokhög ut?

Det är väl inte så att jag skäms över böcker som jag har, men när snälla bokförlag skickar mig böcker och jag inte hunnit läsa dem så skäms jag allt lite. Dessa recex och några till har inte hunnit bli lästa ännu. Men jag jobbar på det.