söndag 4 mars 2018

Artemis


Titel: Artemis
Författare: Andy Weir
Översättare: John-Henri Holmberg
Bokförlag: Bookmark
Format: Inbunden
Utgiven: 2018
Antal sidor: 343
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus
Tack till Bookmark förlag för boken!

Jag har tidigare läst Ensam på Mars av Andy Weir, en bok som är en av de bästa böcker jag läst på senare år. När jag hörde att uppföljaren Artemis skull komma så väcktes naturligtvis mitt intresse. Denna gången är det en berättelse som handlar om en stad på månen.

Så här står det om handlingen:

"Månstaden Artemis är paradiset i rymden för rika turister och excentriska miljardärer, alltså.

För Jazz är det alger till frukost, ölsubstitut på kvällen och en brits under marken. Till den dag hon erbjuds en oemotståndlig summa för att begå det perfekta brottet.

Men givetvis är inget så enkelt som det framstår. Jazz upptäcker snart att hon hamnat mitt i en konspiration för kontrollen av hela Artemis och att hennes enda chans att överleva hänger på en plan som är betydligt mer riskfylld än det brott hon lovat att utföra."

---

Jag hade jättehöga förväntningar på denna bok eftersom förra boken av författaren var så otroligt bra. Uppfylldes då förväntningarna? Nej inte riktigt!

Denna bok utspelar sig i en stad på mången som heter Artemis. Det är en stad med ca 2000 invånare. Här får vi följa Jazz, en ung tjej som bott på månen sedan 6 års ålder. Hon är en smugglare som fixar attraktiva prylar till månborna. 

När det gäller denna bok så gillar jag beskrivningarna av själva stadens uppbyggnad och hur människorna lever där. Alla tekniska beskrivningar i boken gör den jätteintressant. Brevväxlingen mellan huvudkaraktären Jazz och jordbon Kelvin är jättetrevlig att följa. 
   Men boken är lite seg att komma in i. Man hinner nästan fram till mitten av boken innan handlingen tar fart på riktigt. Efter det kan jag inte lägga ifrån mig boken innan den är utläst. Jazz är en karaktär som jag inte är jätteförtjust i. Hon är ju en ung tjej, men ibland så beter hon sig och uttrycker sig mer som en kille. Det är väl dessa faktorer som drar ner mitt betyg lite. Kan inte säga att boken är dålig, bara att den inte når upp riktigt till den nivån som Ensam på Mars gjorde. Kommer absolut läsa fler böcker av författaren om det kommer några i framtiden. Om rykten stämmer så kommer även denna bok bli film och jag tror att den kan göra sig jättebra som sådan. Skall bli spännande att se.


Betyg: 3,5 / 5

1 kommentar:

  1. Ensam på Mars var inte så dum. Kommer läsa Artemis också så småningom.

    SvaraRadera