tisdag 27 mars 2018

Brobyggarna


Titel: Brobyggarna
Serie: Det stora århundradet
Författare: Jan Guillou
Bokförlag: Pocketförlaget
Format: Pocket
Tryckt: 2012
Antal sidor: 596
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus

Jag har länge haft de flesta delarna av Jan Guillous serie Det stora århundradet i bokhyllan. Nu har jag äntligen påbörjat serien och läst första boken Brobyggarna.

Så här står det om handlingen:

"När havet tog deras far och farbror fick de tre gossarna på det norska Vestlandet utanför Bergen söka familjens försörjning inne i staden. Av en tillfällighet upptäckte man att de tre små repslagarlärlingarna var ovanligt tekniskt begåvade och med hjälp av välgörenhet utbildades pojkarna till järnvägs- och brobyggare. De tre fiskarsönerna utexamineras många år senare som diplomingenjörer vid universitetet i Dresden. Det är 1901 och mänsklighetens tekniskt mest avancerade århundrade har just inletts. Meningen var nu att de skulle återvända till Norge för att bidra till det mest storartade norska ingenjörsprojektet någonsin, att bygga järnväg mellan Oslo och Bergen. Men kärleken vände upp och ned på planerna. Den ene flydde, bedragen och skamsen, till Tyska Östafrika, men hamnade likväl på ett av tidens största järnvägsbyggen, det mellan Dar es Salaam och Tanganyikasjön. Den andre flydde också på grund av kärlek, men till London. Bara äldste brodern Lauritz återvände till Norge för att kunna återgälda brödernas storartade utbildning genom att ansluta sig till järnvägsbygget på Hardangervidda.

Tre bröders öden i ett sekel som ännu var ungt. Där framtidstron överskuggade världens alla orättvisor. Med teknikens stora genombrott skulle alla krig vara utrotade. Föga anade man att man stod inför det mest dramatiska och blodiga århundrade någonsin."


---

Jan Guillou är ju en av de där författarna som jag läst det mesta av, så att börja köpa på sig denna serien var för mig självklart. Sen att det tagit lite tid att påbörja dem är en annan femma.

Tycker som vanligt att Guillou är en otroligt bra berättare och jag gillar den där lite speciella tonen som han har i sitt skrivande.  Kände definitivt igen denna ton även i denna bok. 

När det gäller själva storyn så tyckte jag att den var otroligt intressant. I boken får vi följa de tre norska bröderna Lauritz, Oscar och Sverre från 1800-talets senare del fram till första världskrigets slut. Ja egentligen får vi mest följa Lauritz och Oscar, för Sverre försvinner ur berättelsen ganska tidigt. Men har hört att han dyker upp igen, tror det är i nästa bok. Lauritz får vi följa under sina år som vid järnvägs- och brobyggen i Norge och Oscar kommer att hamna vid ett stort järnvägsbygge i Afrika. Tycker att båda berättelserna är intressanta, men föredrar Oscars äventyr i Afrika aningen mer. Det är nog för att den afrikanska miljön är så annorlunda mot vår Nordiska.

Karaktärerna i boken är intressanta, även om jag kan tycka att både Lauritz och Oscar är lite för perfekta. Lauritz kvinna Ingeborg däremot är en stark modern kvinna som vågar gå sin egen väg och söka sig till ett yrke där bara män arbetade på den tiden, nämligen som läkare.

Sammantaget en bok som jag tyckte riktigt mycket om och jag ser så mycket fram emot att fortsätta serien.


Betyg: 4 / 5


9 kommentarer:

 1. Jag har tänkt så många gånger att jag ska läsa den här serien, men det har inte blivit av. Nu blir jag verkligen extra sugen på att läsa! :)

  SvaraRadera
 2. Jag har alltid haft lite svårt för Guillou, men har hört så mycket om böckerna nu att jag börjar bi riktigt nyfiken och kanske är det snart dags för mig att prova att läsa dem.

  SvaraRadera
 3. Jag har ju bara läst Guillous böcker om Hamilton och de har nog avskräckt mig lite från att läsa något annat av honom :)

  SvaraRadera
 4. Jag har bara läst hans senaste bok, 1968, men den fick mig att vilja läsa hela serien om Det stora århundradet. Jag håller med dig om Guillous speciella stil, det är nästan så att man kan höra honom prata med sin lugna, trygga röst när man läser det han skrivit, det blir väldigt trivsamt, även om de ämnen han skriver om kan vara allvarliga.

  SvaraRadera
 5. Den serien är jag sugen på.

  SvaraRadera
 6. Kom inte igenom den. Men försökte i varje fall. ;)

  SvaraRadera
 7. Jag har läst de två första delarna i serien. Den här var bättre än den andra delen. ;)

  SvaraRadera
 8. Har inte läst en enda bok av den författaren.

  SvaraRadera