lördag 12 maj 2018

Ensamhetens språk


Titel: Ensamhetens språk
Serie: Kinaserien
Författare: Jan-Philipp Sendker
Översättare: Lisbet Holst
Bokförlag: Forum
Format: E-bok
Utgiven: 2018-03
Antal sidor(fysisk bok): 300
Finns bla. att köpa hos: Adlibris | Bokus
Tack Bokförlaget Forum för boken!

Nu hade jag längtat ett litet tag efter att läsa Ensamhetens språk av Jan-Philipp Sendker, detta både för att jag gillar författarens sätt att skriva och för att jag gillade första boken i denna Kina-serie jättemycket.

Så här står det om handlingen:

"I den andra delen i Jan-Philipp Sendkers Kinatrilogi får vi återknyta bekantskapen med den amerikanska journalisten Paul Leibovitz. Kärleken till den kinesiska flickvännen Christine har fått honom att glömma sorgen över den döde sonen, och hans trivs allt bättre med sitt liv i Hongkong. Men en dag får Christine ett brev från sin bror som leder dem in på farliga vägar. Brodern berättar att hans lilla by utanför Shanghai har drabbats av en mystisk sjukdom och ber om deras hjälp. När Paul och Christine kommer dit upptäcker de en miljökatastrof som ingen vill ta ansvar för. Det kinesiska samhället präglas av cynism, maktmissbruk och korruption, men Paul är fast besluten att ta upp kampen för rättvisa, trots faran både för relationen till Christine och hans eget liv."

---

I första boken Viskande skuggor fick vi börja följa Paul Leibovitz. Han är i grunden journalist och tysk-amerikan. Han har varit gift och haft en son. Sonen förlorade han tragiskt i en svår sjukdom. Efter sonens död och skilsmässan har han bosatt sig på en ö utanför Hong Kong. I första boken möter han också den kinesiska kvinnan Christine.  

I denna bok så får Christine ett brev från en bror som hon trott varit död i fyrtio år. Detta leder henne och Paul till en by utanför Shanghai där brodern bor. Detta blir upptakten till en spännande och intressant berättelse som handlar om en miljökatastrof. Samtidigt så är det tillbakablickar till Christine och broderns barndom. Man får se hur korrupt det kinesiska samhället är och hur lite makt den enskilda invånarna har mot staten och de stora företagen. Samtidigt är det också en berättelse om kärlek och det är många kinesiska visdomsord som man får ta del av.

Gillar det här så mycket och längtar redan till nästa bok kommer.


Betyg: 4,5 / 5

1 kommentar: