torsdag 31 maj 2018

Täcknamn: Hilde


Titel: Täcknamn: Hilde
Författare: Kjell Ola Dahl
Översättare: Helena Stedman
Bokförlag: Bokfabriken
Format: Inbunden
Utgiven: 2018
Antal sidor: 381
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus
Tack till Bokfabriken för boken!

Eftersom jag är intresserad av skildringar av olika former från andra världskriget så tyckte jag att Täcknamn: Hilde av Kjell Ola Dahl verkade intressant. Har inte läst så många skildringar som utspelar sig i Norge så detta gjorde mig intresserad.

Så här står det om handlingen:

"Ett speciellt judiskt armband dyker upp på en auktion. En kvinna känner igen armbandet, som en gång varit i hennes ägo, och bestämmer sig för att stoppa auktionen. Hon kommer dock aldrig att få tillgång till hela den fruktansvärda historia som armbandet är en del av - den som läsaren till slut får klarhet i.

1942 blir den judiska kuriren Ester med täcknamnet Hilde förrådd och undgår med nöd och näppe att arresteras av Gestapo genom att fly till Sverige. I Stockholm möter hon motståndshjälten Gerhard Falkum. De är redan bekanta från Oslo. Han har flytt från tyskarnas misstankar om att han skulle ha dödat sin fru Åse. Esters bästa vän.

Strax därpå omkommer Gerhard i en brand. Men så, 1967, efter att ha varit dödförklarad i ett kvarts sekel, dyker han upp på nytt. Han vill återuppta kontakten med dottern som han fick med Åse. Men varför nu, nästan tjugofem år senare?

Krigets händelser griper tag i Ester på nytt. Hon tvingas gräva i det förflutna och plocka fram färdigheter som hon inte har använt på mycket, mycket länge.


---

Detta är en berättelse som hoppar från nutid, då en kvinna som heter Turid får syn på en annons där ett armband som hon själv en gång ägt skall säljas. Vi får sedan följa med bakåt i tiden till 1942 då vi får följa den unga judiska kvinnan Ester som delar ut förbjudna tidningar. Vi får även lära känna Gerhard och får höra talas om en del händelser som händer i krigstidens Oslo. Dessa två blir tvugna att fly till Stockholm under kriget. Sedan hoppar handlingen till 1967 då Ester och Gerhard möts igen i Oslo efter många år och hur de försöker ta reda på detaljer från krigsåren. Vad hände?

Tyckte att det var oerhört intressant att läsa om händelser från Andra världskrigets Norge. Att handlingen hoppade mellan olika årtal gick för det mesta ganska bra. Det var väl några gånger som jag tyckte att jag kom bort mig lite, men det var inte så farligt. Hade lite svårt att fastna för alla karaktärer. Hade velat veta mer om dem. Men i det stora hela så var storyn intressant. Hade kanske känt mig mer engagerad i storyn om jag inte samtidigt varit lite inne i en lässvacka. Skall spara boken och läsa om den någon gång i framtiden.


Betyg: 3,5 / 5

1 kommentar:

  1. Ett fängslande och skrämmande ämne, jag verkar inte få nog av att läsa om andra världskriget. Särskilt när det handlar om hur vanlig folk hade det under de åren kriget pågick, hur de tog sig igenom det. Tack för tipset om en intressant bok.

    SvaraRadera