torsdag 31 maj 2018

Hett i hyllan #146


Då är det torsdag igen och sista dagen i maj. Det är åter dags för Hett i hyllan hos Bokföring enligt Monika. Där skall vi som vanligt visa upp någon bok som har stått och samlat damm i bokhyllan i eviga tider.

Min bok denna veckan heter Jaco och är skriven av Per Ole Persson. Det är en liten och tunn pocketbok som är tryckt 2013. Det här är ytterligare en bok som jag inte vet om jag hittade på Myrorna eller i en reakorg på EKO för flera år sedan. Den har i alla fall stått ett bra tag i hyllan.

Så här står det om boken:

"Timor 2006. Ett inbördeskrig är på väg att bryta ut och situationen är kaotisk. En ung svensk man rör sig planlöst österut. Som genom en teaterkuliss. Tills han träffar Miriam och Elias ute på ett torrlagt rev. De är båda födda på Timor. Elias är blind på det ena ögat. Miriam är höggravid. Det är Elias som berättar om Jaco. Det vita ögat stirrar rakt fram. Det andra ser ner i golvet. Han säger att ön är en levande varelse. Och plötsligt kommer allting mycket närmare.

I Jaco ställs den unga europeiska erfarenheten i kontrast mot Timors blodiga koloniala historia. Med ett rått avskalat språk och starka suggestiva bilder tas man med till en plats där all civilisation har blivit avlägsnad."
3 kommentarer: