söndag 8 juli 2018

1793


Titel: 1793
Författare: Niklas Natt och Dag
Bokförlag: Månpocket
Format: Pocket
Tryckt: 2018
Antal sidor: 452
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | Akademibokhandeln

Blev väldigt nyfiken på 1793 av Niklas Natt och Dag när jag hörde att det var en spänningsroman i Stockholm i slutet av 1700-talet. Jag gillar ju deckare och jag gillar historia och jag gillar böcker som utspelar sig i Stockholm så den blandningen lät intressant. Så när boken var månadens pocket hos Akademibokhandeln ganska nyligen så passade jag på att köpa den. Såg sedan att den även nominerats till Årets Bok 2018. Nu har jag läst den och är riktigt nöjd.

Så här står det om handlingen:

"Bellman noir i makaber historisk mordhistoria
Gustav III är död. Mer än ett år har gått sedan skotten föll på maskeradbalen. Kronprinsen är omyndig och krigsåren har tömt statskassan. Riket styrs av egenintressen medan folket far illa. Ingen litar på någon. Överallt frodas missnöje och paranoia.
Hösten 1793 hittas ett lik i Fatburen på Södermalm, den igenslammade sjö där allt kåkstadens avskräde hamnar. Den döde saknar armar och ben, men skadorna är inte nya.
Cecil Winge har varit Stockholms poliskammare behjälplig med sitt skarpsinne förr. Nu vacklar hans hälsa, men han krävs på en gentjänst han inte kan neka. Tiden är knapp, och den vinter som ska bli den svåraste Stockholm skådat på ett decennium är i antågande.
Ur fyra berättarperspektiv klär Niklas Natt och Dag av den sen-gustavianska tiden dess prakt och ståtlighet, och avtäcker en era av kött och blod, nöd och förtvivlan, men också förhoppningar och den vilja till förändring som sått fröna till vårt eget samhälle.
1793 är Bellman noir, en beckmörk sentida ättling till Drottningens juvelsmycke och ett knytnävsslag mot den idylliserade bilden av svenskt 1700-tal."

---

Det här är en berättelse som är skriven med ett helt fantastiskt språk. Det känns så speciellt. Tycker så mycket om hur författaren beskriver det gamla Stockholm med de gamla husen och gatorna, de fattiga människorna och smutsen. Man nästan känner stanken och människors lidande. 

Hade hört att berättelsen skulle vara väldigt rå, och i vissa delar av boken är den verkligen det, men efter vad jag hört så trodde jag att det skulle vara mycket mer. Tycker att mordhistorian och de två män som skötte detta var oerhört intressant. Samtidigt som de letade sanningar så fick man sakta men säkert lära känna dem och människor i deras omgivning. Boken berättas också ur två andra personers perspektiv, först den unge Kristofers och sedan den unga flickan Anna Stinas. Båda deras berättelser är väldigt dramatiska. Det hela kommer sakta men säkert knytas ihop till en spännande helhet.

Det enda negativa med boken var att jag under vissa stunder tyckte att den kändes lite seg. Vet inte om det var boken eller bara jag. Men frånsett det så var det en väldigt bra bok.


Betyg: 4 / 5

2 kommentarer: