måndag 30 juli 2018

Alice i underlandet


Titel: Alice i underlandet
Författare: Lewis Carroll
Översättare: Christina Westman
Illustratör: Robert Ingpen
Bokförlag: B Wahlströms
Format: Inbunden
Tryckt: 2015
Antal sidor: 191 
Finns i annat format hos: Adlibris

Alice i underlandet av Lewis Carroll har jag velat läsa jättelänge. Köpte bla. denna jättefina illustrerade klassikerutgåva för några år sedan och nu  har jag äntligen läst den.

Så här står det om boken: 

"Den oändligt fantasifulla berättelsen av Lewis Carroll började med en saga som berättades på en båtutflykt en sommardag år 1862. Åhörare var tioåriga Alice och hennes båda systrar, döttrar till dekanen vid Christ Church College i Oxford, där Lewis Carroll undervisade. Barnen blev så förtjusta i den otroliga sagovärld han målade upp att de bad honom att skriva ner berättelsen.

Alla de drömlika äventyr som Alice råkar ut för när hon har fallit ner i kaninhålet, och inte minst de oförglömliga figurer hon träffar på där, fängslade omedelbart både barn och vuxna. Den ständigt leende Solkatten, Hattmakaren, den vita kaninen och Hjärter Dam har alla kommit att bli några av litteraturens mest älskade och uppskattade sagofigurer."


---

Känner ju till berättelsen om Alice ganska väl sedan tidigare och har sett någon film för ett tag sedan, men har aldrig läst berättelsen själv. Nu hade jag den i bokhyllan och eftersom jag skall läsa en klassiker i månaden nu under hösten så passade det utmärkt att läsa boken.

Berättelsen om Alice helt galna äventyr i underjorden är verkligen otroligt fantasifull. Gillar verkligen att lära känna Alice och är tokförtjust i vissa andra karaktärer  som man träffar under resans gång. Men det är något med språket som inte riktigt klickar. Kan inte riktigt sätta fingret på vad. Men flytet saknas en aning. Men trots det jättekul att äntligen få boken läst. Sedan så är det ju helt fantastiska illustrationer som jag kikade på hur mycket som helst.

Betyg: 3,5 / 5

2 kommentarer:

  1. du ka lyssna på det i P1:
    https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1098965?programid=3171&groupid=26271

    SvaraRadera