torsdag 19 juli 2018

Vit krysantemum


Titel: Vit krysantemum
Författare: Mary Lynn Bracht
Översättare: Ylva Stålmarck
Bokförlag: Bookmark Förlag
Format: Inbunden
Utgiven: 2018-04
Antal sidor: 396
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Bokus
Tack Bookmark Förlag för boken!

Hörde om Vit krysantemum av Mary Lynn Bracht i samband med att den gavs ut på svenska i våras och blev genast intresserad, och jag ångrar inte en sekund att jag valde att läsa denna. Författarinnan är en amerikansk författare med koreansk bakgrund. Detta är hennes debutroman.

Så här står det om handlingen: 

"Korea, 1943. Hana arbetar som djuphavsdykare och åtnjuter ovanligt stor frihet och självbestämmanderätt för att vara kvinna. Tills den dag då hon ertappas på stranden. För att skydda sin lillasyster ger hon inte ett ljud ifrån sig utan låter sig tillfångatas av japanska soldater som för henne till en militärbordell.

Sydkorea, 2011. Emi har ägnat mer än sextio år åt att försöka glömma den uppoffring som hennes syster gjort för henne. Nu måste hon konfrontera det förflutna.

De parallella historierna leder mot en gastkramande upplösning. Kommer Hana att finna sin väg ut ur fångenskapen? Och kommer Emi att kunna sluta fred med sitt land och dess historia?"


---

Boken berättas ur två koreanska systrars perspektiv. Den ena berättelsen startar i Korea 1943 under den japanska ockupationen. Då förs 16-åriga Hana bort av japanska soldater då hon skyddar sin lillasyster. Härifrån får vi följa de fruktansvärda upplevelser som hon råkar ut för. Den andra delen av boken berättas ur lillasyster Emis perspektiv. Den delen av berättelsen utspelar sig 2011 då Emi är gammal. Hon har då levt hela sitt liv med skuldkänslor för att storasyster offrade sig för henne under andra världskriget.

Det här är en otroligt vacker, gripande och skakande berättelse som handlar om vad som hände massor med unga kvinnor under den japanska ockupationen då de användes som sexslavar åt soldaterna. Jag har ju läst ganska många berättelser som utspelar sig under Andra Världskriget, men har aldrig tidigare hört talas om dessa händelser. Det var både intressant men samtidigt skakande. Tycker att ämnet är viktigt och tankeväckande för utnyttjande av unga flickor är ju något som inte bara förekom då, det förekommer ju faktiskt även i vår tid.

Författaren skriver med ett otroligt vackert språk och boken är så intressant så den går inte att släppa. Den är verkligen läsvärd och jag kan absolut rekommendera den till alla och envar.


Betyg: 5 / 5
  

1 kommentar: