söndag 5 augusti 2018

En smakbit på söndag - Pärlan som sprängde sitt skal


Då är det söndag igen och åter dags för En smakbit på söndag. Det är fortfarande bloggen Betraktninger som håller i detta. Här skall vi bjuda på en liten smakbit ur boken vi för närvarande läser.

Min smakbit denna veckan kommer ur Pärlan som sprängde sitt skal av Nadia Hashimi. Det är en roman som handlar om två unga flickor ur olika generationer i Afghanistan. Mycket gripande och tragisk läsning. Så här lyder smakbiten.

"Årstiderna växlade. Två år gick och jag var rädd att jag höll på att glömma hur min mor såg ut. Jag tvivlade på att jag skulle känna igen mina småsystrar om jag skulle stöta ihop med dem. Jag fick rapporter om läget från Khala Shaima, men det var oftast dåliga nyheter. Hon tonade ner situationen när hon berättade om den för oss men hon tyckte att vi hade rätt att veta. Madar-jan hade blivit lika beroende som far. Rohila och Sitara fick oftast klara sig själva, även om farmor ibland kom dit för att ordna upp hemmet. I gengäld utförde Madar-jan mer arbete ute på gården, och den redan ansträngda relationen mellan henne och svägerskorna hade försämrats. När Padar-jan var vid sina sinnes fulla bruk gjorde han livet surt för henne. Som hans mor påpekade: hon var ju inte någon vidare hustru och mor numera." 


9 kommentarer:

 1. Den har jag faktiskt stående här och jag har förstått att jag borde läsa den så fort som möjligt :)

  SvaraRadera
 2. Mycket läsvärd kan jag tro, har lärt känna många flyktingar från Afghanistan och förstått att livet där är förskräckligt, tack för smakbit

  SvaraRadera
 3. Låter som en sån där viktig bok!

  SvaraRadera
 4. Tack för smakbiten. Den står oläst i hyllan (på engelska). Borde läsa den snart...

  SvaraRadera
 5. Denne boka likte jeg veldig godt!
  Jeg oppfordrer de som ikke har lest den, gjør det!

  SvaraRadera
 6. Tack för smakbiten. Skulle nog vilja läsa denna, när rätt tillfälle infinner sig.

  SvaraRadera
 7. Den här finns absolut på min läshorisont, men när den blir läst vet jag inte.

  SvaraRadera
 8. Om jag bara kunde ta mig tid och få lust, ja till att läsa böcker. Den här verkar väldigt bra, den borde jag ta del av.

  Kramiz

  SvaraRadera