torsdag 31 oktober 2019

Americanah


Titel: Americanah
Författare: Chimamanda Ngozi Adichie
Översättare: Ragnar Strömberg
Bokförlag: Bonnier Pocket
Format: Pocket
Utgiven: 2014
Antal sidor: 585
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Bokus

Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie har stått i min bokhylla ganska länge utan att bli läst. Har tidigare läst Lila hibiskus av författaren som jag gillade jättemycket. Jag tror att det är tjockleken som gjort så att jag drygat ut på att börja med boken. Men äntligen har jag läst den.

Så här står det om handlingen:

"Ifemelu och Obinze blir kära redan i tonåren i Nigeria. Hon får ett visum för att studera i USA, och meningen är att han ska följa efter. Men attacken mot World Trade Center kommer emellan. Män från afrikanska länder får ännu svårare att ta sig dit.Det går bra för det mesta bra för Ifemelu, hon får vänner och har förhållanden, och startar en en uppmärksammad blogg om öppen och dold rasism i USA. För aldrig har hon varit så medveten om begreppetn ras som där. Obinze reser till Storbritannien men kastas ut för att han saknat papper. Till slut går det bra för honom också. Väldigt bra. Han blir en rik man i det demokratiska Nigeria, gifter sig och får barn. När Ifemelu återvänder hem är det oundvikligt att de återupptar sin förbindelse. Där ställs de inför sitt livs svåraste beslut."

---

Åh vad jag är glad att jag äntligen tog tag i att läsa den här boken. Den var så bra. Delar av boken utspelar sig i Nigeria, vissa delar i England och stor del i USA. Vi får följa Ifemelu när hon åker till USA för att studera, men även Obinze då han åker till Storbritanien. Det är intressant att reflektera över olikheterna mellan Nigeria och de andra länderna. Jag tycker att det är extra intressant med den delen av boken som utspelar sig i USA. Mycket handlar om rasskillnader, utbildning och politiska skeenden vilket är oerhört intressant. 
   Som vanligt så skriver författarinnan med ett fantastiskt språk och personskildringarna är helt suveräna. Kan varmt rekommendera boken.


Betyg: 4,5 / 5
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar