tisdag 27 oktober 2020

Den sakkunnige


Titel: Den sakkunnige
Författare: Carl Berg
Bokförlag: Lava Förlag
Format: Inbunden
Utgiven: 2020-01
Antal sidor: 324
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


När jag fick förfrågan om jag hade intresse att läsa Den sakkunnige av Carl Berg så tvekade jag inte. Historiska skeenden, samhällsfrågor och politik är något som jag tycker är intressant.


Bokens första mening: "Den pensionerade och ständigt ogifta sekreteraren Anita Kandell satt vid ett litet bord av teak."


Så här står det om handlingen: "Han är
Den Sakkunnige. Liten, svag, blek. Som en blöt ostbåge. Eller överkokt sparris. Han rör sig i gråzonen. Ingen ser honom i maktens korridorer. Men hanfinns där. Han vet allt. Han ser allt. Han hör allt. Från Rosenbad till Östberlin, frånWashington DC till Bagdad. Den Sakkunnige bär Sverige framåt på sina späda axlar.

Detta är historien om Sverige. Den sanna historien. Den som få känner till men ännu färre vill kännas vid. Från Boforsskandalen, statsministermordet, affärer med diktaturer, samverkan med supermakters underrättelsetjänster, och inte minst våra egna statligt sponsrade problemlösare. Den Sakkunnige är kanske den mest kontroversiella och explosiva bok du kommer att läsa under många år framöver.

Är det sanning eller påhitt? Lögn eller fakta?Rätt eller fel? Den Sakkunnige står över sådana simpla spörsmål. Den Sakkunnige lever och verkar i en annan dimension. Men allt han gör har ett syfte. Du kanskeinte vill kännas vid hans metoder. Men du har mycket att tacka honom för."


Hur var boken: Det här är verkligen en annorlunda bok. Den sakkunnige beskriver händelser som skett i Sverige, främst i efterkrigstid. Jag som vuxit upp sedan slutet av 1950-talet känner ju igen massor med de samhällshändelser, även utländska händelser och kommer ihåg många politiska och  statliga personer samt affärsmän som nämns i boken. Här gräver man under ytan och avslöjar sådant som legat i det fördolda, sådant som inte vi medborgare vetat om. Det kluriga med boken är att man inte riktigt vet hur mycket som är sant och vad som är påhittat. Vem är den sakkunnige? Och vem är egentligen författaren Carl Berg? Mycket i boken är fruktansvärt intressant, men det finns bitar där jag tycker att det känns alldeles för långsamt.


Betyg: 3 / 5

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar