tisdag 13 oktober 2020

Madame Bovary


Titel: Madame Bovary
Författare: Gustave Flaubert
Översättare: Anders Bodegård
Förord av: Sara Danius
Bokförlag: Albert Bonniers
Format: Storpocket
Utgiven: 2019
Antal sidor: 367
Finns att köpa i olika format hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Madame Bovary av Gustave Flaubert är en klassiker som jag velat läsa jättelänge, så jag är jätteglad att det äntligen är gjort.


Bokens första mening: "Vi satt i läsesalen då rektorn kom in, följd av en nykomling i stadskläder och en klassvakt som bar på en stor pulpet."


Så här står det om handlingen: "Emma är gift med Charles Bovary, läkare i en liten stad på landet. Hon tycker att hennes man är tråkig, att människorna i landsorten är tråkiga, ja, hela livet är grått och trist. Emma drömmer om vackra kläder, stora fester med tjusiga människor och bubblande champagne.

Hon träffar en ung man, Léon, som hon svärmar för. Men Emmas stora passion blir godsägaren Rodolphe som snart tröttnar på hennes överdrivna kärlek. Kommer Emma någonsin att finna en mening med sitt liv?"


Hur var boken: Det här är en klassiker som var väldigt vågad på sin tid. Gillade förordet som är skrivet av Sara Danius. Hennes sätt att skriva var fantastiskt. Gillar även författarens språk vilket översatts väldigt fint. Men tyvärr så var det handlingen som inte riktigt klickade med mig. Stundvis flöt det på och jag kunde hålla intresset uppe, men andra stunder kändes det helt ointressant. Huvudkaraktären var å ena sidan vågad men å andra sidan väldigt osäker, men även väldigt egoistisk. Hon tänker bara på vad hon själv känner och vill och bryr sig inte om hon sårar omgivningen. Hennes sätt är så omoget, vilket retar mig hela tiden. Även om boken inte föll mig hundraprocentigt i smaken så är jag ändå glad att jag äntligen kommit mig för att läsa den.


Betyg: 3 / 5


2 kommentarer: