tisdag 20 oktober 2020

Fjärilsrummet


Titel: Fjärilsrummet
Författare: Lucinda Riley
Översättare: Johanna Svartström
Bokförlag: Strawberry Förlag
Format: Inbunden
Utgiven: 2020-04
Antal sidor: 616
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Fjärilsrummet av Lucinda Riley är den första fristående boken jag läser av författarinnan. Har tidigare läst de fem första delarna i serien De sju systrarna.


Bokens första mening: "Kom ihåg, mitt hjärta, att du är en älva som tyst svävar över gräset på flortunna vingar, redo att fånga ditt byte i ditt silkesnät."


Så här står det om handlingen: " Ett fantastiskt hus. En kärleksfull barndom. En förkrossande hemlighet.

Posy Montague fyller snart sjuttio år och bor fortfarande i sitt vackra familjehem, Admiral House, i Suffolk. Här tillbringade hon sin barndom och här har hon själv uppfostrat sina barn. Men trots alla fina minnen och den fantastiska trädgård hon själv har skapat, inser Posy att hon inte längre kan blunda för verkligheten. Huset håller på att förfalla och hon måste sälja det.

Men beslutet skjuts upp när hon blir allt mer indragen i sina vuxna söners komplicerade liv. Och som om inte det vore nog dyker plötsligt Freddie upp - hennes stora kärlek som övergav henne för femtio år sedan. Posy har svårt att lita på honom, och det hon inte vet är att både Freddie och Admiral House döljer en fruktansvärd hemlighet."


Hur var boken: Ännu en otroligt fin bok av Lucinda Riley. Bokens huvudkaraktär är snart 70 år och bor i det gamla godset som varit i familjens ägor jättelänge. Huset börjar vara förfallet. Just den biten som jag nämnde där är vad som gör att boken inte får full pott hos mig. Detta scenario finns i fler böcker så det känns lite uttjatat. Men annars var berättelsen jättemysig. Det är en berättelse om flera generationer i en familj. Det är kärlek, svek, förväntningar, familjehemligheter, barndomsminnen och mycket mer. Ja allt det där som man vill ha i en riktigt mysig bok. Älskar dessutom Rileys sätt att skriva och man har verkligen lyckats med den svenska översättningen. Som i alla böcker av författaren som jag läst så sugs man in i storyn. Miljöerna är otroligt fina och man blir så engagerad i karaktärerna. Nu när boken är slut så längtar jag efter att läsa mer av författarinnan.


Betyg: 4 / 5


2 kommentarer: