fredag 2 oktober 2020

Doften av falska påvar och nybakade wienerbröd

Titel: Doften av falska påvar och nybakade wienerbröd
Författare: Lena Nordenjack
Bokförlag: Linnefors Förlag
Format: Pocket
Utgiven: 2017
Antal sidor: 249
Finns att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Doften av falska påvar och nybakade wienerbröd av Lena Nordenjack fick jag hem för jättelänge sedan som en överraskning, men boken har blivit liggande och inte blivit läst förrän nu.


Bokens första mening: "DIN JÄVEL, väste Peter."


Så här står det om handlingen: "Jan L. Ohlsson lever lyckligt tillsammans med sina tre föräldrar, den milda mamma Elna, den vulgära och hjärtegoda mamma Rosa och den sextiotalshippie-inspirerade pappa Paul, i en stor lägenhet i Linköping.
Jan har en släng av autism och mår bäst när vardagen följer sina vanliga rutiner. Han arbetar på ett galleri tillsammans med sin chef, Vincent Grappa, som i sin tur är bipolär. När Vincent är på inköpsresa i Venedig och glömmer bort att ta sin medicin uppstår därför problem, eftersom han samtidigt glömmer bort att Jan väntar på honom hemma i Linköping, ensam med ansvar för galleriet och ett stundande vernissage.
I galleriets förråd finns tre Andy Warhol-inspirerade screentryck med påvemotiv. Vincent tar för givet att de är förfalskningar. Jan, däremot, som både är extremt Warhol-kunnig och dessutom kan lukta sig till sådant, vet att de är äkta. Han älskar dem och vakar över dem. Men på andra sidan Atlanten sitter en åldrande, skrupelfri konsthandlare som har fått nys om de tre påvarna. Han hävdar att de egentligen är hans - och sänder ut sin butler och älskare Steve för hämta hem dem."


Hur var boken: Detta var en lite skruvad bok om två män med olika diagnoser som tillsammans driver ett galleri. När den ena åker iväg till Paris och Venedig så blir inget som det skall. Här blir det galna upptåg utomlands, och hemma i Sverige blir det ett vernissage som inte blir vad det borde vara och utöver det lite inbrottsförsök. Karaktärerna i boken är verkligen udda. Mycket är otroligt galet och slutet fick mig faktiskt att skratta. 


Betyg: 3 / 5


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar