söndag 11 april 2021

Ut ur skuggorna


Titel: Ut ur skuggorna
Författare: G.R. Halliday
Översättare: Gabriel Setterborg
Bokförlag: Modernista
Utgiven: 2019-12
Antal sidor: 413
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Ut ur skuggorna av G.R. Halliday fick jag hem som en överraskning för ganska länge sedan, men nu äntligen har den blivit läst. 


Bokens första mening: "De första stjärnorna hade tänts på den svarta hösthimlen över Wester Ross-bergen, men Robert lade inte märke till dem."


Så här står det om handlingen: "Sextonårige Robert Wright kommer hem sent en kväll och efter att ha bytt några korta ord med sin pappa går han upp på sitt rum och lägger sig. Dagen därpå hittas han död på en ödslig åker i det skotska höglandet, med en rad djupa jack över ryggen och överkroppen egendomligt framåtlutad - som i bön. 
Kriminalkommissarie Monica Kennedy är tidigt på plats och redan när hon ser den sargade kroppen grips hon av en kuslig föraning om att hon här har att göra med en mördare som inte skördat sitt sista offer. Hon anar det värsta, men det finns samtidigt inget som kunnat förbereda henne på den vecka som väntar. 
Parallellt med att Monica och hennes kollegor gör nya chockerande upptäckter försöker socialarbetaren Michael Bach desperat spåra upp en försvunnen klient. Den sjuttonårige Nichol Morgan har inte setts till på sju dagar och allt han lämnat efter sig är ett kryptiskt SMS. Och när Michael själv dras in i utredningen av mordet på Robert Wright blir han mer och mer övertygad om att Nichol gått samma öde till mötes."


Hur var boken: Den här boken var författarens thrillerdebut. Tyckte att han lyckades riktigt bra. Det är en mörk historia i det karga skotska landskapet. Miljöerna är väl beskrivna och det gillar jag. Men tycker inte att jag lär känna huvudkaraktärerna tillräckligt väl. Tycker att språket är riktigt bra, men jag tycker däremot att storyn blir lite seg stundvis och ibland känns den aningen rörig i min smak. Men i alla fall helt okej för en debut.


Betyg: 3 / 5

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar