lördag 12 juni 2021

Paradis City


Titel: Paradis City
Författare: Jens Lapidus
Bokförlag: Albert Bonniers Förlag
Format: Inbunden
Utgiven: 2021-02
Antal sidor: 380
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Blev så nyfiken då jag hörde att Paradis City av Jens Lapidus skulle komma. Har ju läst alla tidigare böcker som han gett ut. Nu är den läst.


Bokens första mening: "Hissdörrarna öppnades med ett gnisslande ljud."


Så här står det om handlingen: "Sverige i en nära framtid. Segregationen har löpt amok och motsättningarna exploderat: för att skydda resten av samhället har murar byggts runt no-go-zoner där invånarna kontrolleras genom ”särområdeslagar”. Största området är Järva, även kallat Paradis City. När inrikesministern ska hålla sitt valtal där händer det som inte får hända: kravallstaketen vräks omkull, skottlossning utbryter och hon förs bort av maskerade män.

Politisk härdsmälta hotar och polisen står handfallen. Men ledningen vill ha lösningar, oavsett metod. Den anhållne Emir skickas in för att hitta ministern. En gång var han legendarisk MMA-fighter, idag lider han av njursvikt. Hållhaken är obarmhärtig: utan dialys dör han inom fem dagar."


Hur var boken:  En berättelse som utspelar sig i en nära framtid och platsen är Stockholm. Språket var helt okej och man känner igen jargongen från Lapidus tidigare böcker. Men jag tyckte att boken var aningen seg i början. Det tog ett tag innan min relation med karaktärerna byggts upp. Dessutom hade jag förväntat mig lite mer spänning. Men i alla fall en okej bok.


Betyg: 3 / 5

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar