fredag 24 april 2015

Bokbloggsjerka 24 - 27 april


Äntligen fredag igen och som vanligt bokbloggsjerka hos Annika. Veckans fråga kommer från Koko och lyder som följer:

Jag tycker ibland att bokbloggosfären fokuserar onödigt mycket på det som är nytt och spännande. Jag skulle vilja komma med en utmaning: blogga om en bok(eller flera) som är minst hundra pr gammal, men fortfarande läsvärd. Vuxenbok, barnbok, facklitteratur, vad du vill. Motivera!

För mig har det nog blivit mycket nyare böcker på senare år, men jag brukar ändå försöka hinna med några klassiker per år, men de flesta har varit skrivna under 1900-talets första hälft.  Det senaste jag läste som är över hundra år gammal är dikten Tomten av Viktor Rydberg. Den läste jag i julas eftersom jag hittade boken i mamma bokhylla. Den gavs ut för första gången 1881. Jag tycker fortfarande att den är rolig att läsa kring jul. 

Läste betydligt många fler gamla böcker när jag var yngre och innan jag började bokblogga. Onkel Toms Stuga av Harriet Beecher Stowe läste jag massor med gånger under tonårstiden. Den är så gripande. Andra böcker som jag älskat är berättelserna om Tom Sawyer och Huckleberry Finn av Mark Twain. Av Jules Verne har jag läst En världsomsegling under havet, Jorden runt på åttio dagar, Den hemlighetsfulla ön och Tsarens kurir vilka är helt fantastiska. Så har vi ju så klart även En julsaga av Charles Dickens som jag tycker så mycket om. Har även läst några berättelser om Sherlock Holmes och nu efter att ha läst faktaboken Från Holmes till Sherlock som Mattias Boström har skrivit så är jag otroligt sugen på att läsa fler Sherlock-berättelser av Arthur Conan Doyle.


19 kommentarer:

  1. Det här är klassiker i min smak :)

    SvaraRadera
  2. En julsaga är jag sugen på att läsa! Jag har inte läst något om Sherlock, men jag har blivit sugen på att köpa hem en bok som innehåller alla berättelser om honom. Trevlig helg!

    SvaraRadera
  3. Jag köpte för inte så länge sedan Sherlock Holmes på engelska och har tänkt mig att läsa om dem.

    SvaraRadera
  4. Många fina författare här! Jules Verne vill jag faktiskt läsa mer av så fort jag hinner. Likaså Charles Dickens. Sherlock Holmes är en kär favorit här.

    SvaraRadera
  5. För att tala kvällstidningsspråk, så får man en "nostalgichock" när man läser din lista :))

    SvaraRadera
  6. Just nu känner jag inget sug efter klassiker. Trevlig helg!

    SvaraRadera
  7. Jag läste en massa Jules Verne som barn, men det var säkert förenklade utgåvor. Jag tyckte att de var enormt spännande, så man kanske borde läsa om dem i original.

    SvaraRadera
  8. Jules Verne gillade jag som barn, och novellerna om Sherlock fick mig att skriva fan-fiction innan jag visste att det var ett begrepp ;)

    SvaraRadera
  9. Många fina klassiker i ditt inlägg. :)

    SvaraRadera
  10. Massor av fina tips här. Harriet Beecher Stowe är genial och Viktor Rydbergs Tomten är så stämningsfullt fin. Trevlig helg!

    SvaraRadera
  11. Onkel Toms stuga hade jag glömt bort men den har jag ju också läst. Jag har för mig att den var dels bra men också obehaglig och sorglig.

    SvaraRadera
  12. Tomten läste vi högt på jularna när jag var liten :-)

    SvaraRadera
  13. Sherlock Holmes är verkligen en figur som håller än idag :)

    SvaraRadera
  14. Åh, jag är jättedålig på att läsa klassiker. Borde läsa fler! Jag har några Jane Austen olästa här hemma.. Borde läsa dem snart. :)

    SvaraRadera
  15. Några klassiker försöker jag också läsa varje år.

    SvaraRadera
  16. Många bra gamla godingar du pekar på!

    SvaraRadera