söndag 12 april 2015

Lewismannen


Titel: Lewismannen
Författare: Peter May
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Tryckt: 2014
Antal sidor: 303
Finns att köpa i olika format hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack Modernista för boken!

Oj så jag längtat och oj så nervös jag var för att läsa Lewismannen av Peter May. Förra året läste jag Svarthuset som är först boken i denna spänningsserie. Svarthuset var utan tvekan en av de bästa spänningsromaner jag läst på många år, så det var allt lite pirrigt att ge sig på uppföljaren. Man hoppas ju så klart att det skall fortsätta att vara lika bra. Jag kan säga att den oron var helt obefogad. Lewismannen var lika bra som första boken, ja till och med snäppet bättre.

Även i denna bok får vi följa Fin Macleod som i denna bok är före detta poliskommissarie. Han har slutat sitt jobb som polis i Edinburgh, skiljt sig från sin fru och flyttat tillbaka till Yttre Hebriderna, som är en ögrupp utanför Skottlands kust. Han skall renovera sitt föräldrahem och skall troligen bli kvar där.

När jag läste Peter Mays första bok Svarthuset så slogs jag utav hur vackert språket är. Tempot var långsamt och miljöbeskrivningarna och personporträtten var bara helt fantastiska. Samma sak är det med Lewismannen,  med en enda skillnad, att tempot faktiskt är något snabbare vilket absolut är en fördel. Jag känner verkligen hur författaren lyckas dra in mig i historien redan från första sidan och man vill verkligen bara ha mer. Även i denna bok så är det gamla händelser som korsas med nya, och i denna bok så är det minnen i en gammal dement mans huvud som utgör de gamla händelserna. Och denna sammanlänkning är så otroligt skickligt gjord. Kan inte säga annat än att Peter May är en av mina absoluta favoriter inom denna genre. En spänningsroman kan inte bli bättre än så här.

Handling: I en vindpinad torvmosse på Isle of Lewis påträffas liket efter en ung man. Av den patologiska undersökningen framgår att mannen blivit knivmördad och att han troligen legat i mossen sedan slutet av femtiotalet. I övrigt har polisen bara en ledtråd: DNA-analysen visar att offret på något vis är släkt med Tormod Macdonald, en åldrad lantbrukare från ön.
   Men Tormod har alltid hävdat att han är enda barnet och ingen har någonsin hört talas om några släktingar. Numera lider han av svår demens och har små möjligheter att själv bringa klarhet i situationen - eller att försvara sig mot de misstankar som riktas mot honom.
   Tormod är också far till Marsaili, den före detta poliskommissarien Fin Macleods första stora kärlek. Fin, som återvänt till ön för att restaurera sina föräldrars torp, inleder nu en privat undersökning. Han ser det som sin plikt att hjälpa kvinnan han aldrig slutat älska, men är samtidigt medveten om de bråddjup som plötsligt kan öppna sig när man börjar vända på stenar i det förflutna...


Betyg: 5 / 5

Läst i Spänningsutmaning 2015!


5 kommentarer:

 1. Den här är jag riktigt, riktigt sugen på!

  SvaraRadera
 2. Jag gillade den där senile farbrorn :)

  SvaraRadera
 3. Låter lovande och lockande detta! Blir riktigt nyfiken på att läsa Peter Mays böcker. :)

  SvaraRadera
 4. Ingen bok jag läst men den låter intressant. :)

  SvaraRadera
 5. Jag gillade den och snart kommer nästa i serien.
  Mia

  SvaraRadera