torsdag 23 april 2015

Från Holmes till Sherlock


Titel: Från Holmes till Sherlock
Författare: Mattias Boström
Bokförlag: Pocketförlaget
Format: Pocket
Tryckt: 2014
Antal sidor: 513
Finns bl.a att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack Pocketförlaget för boken!

Från Holmes till Sherlock är en faktabok skriven av Mattias Boström, vilken är författare, förlagsman och Sherlock Holmes-expert. Han har sedan 2007 varit medlem i den amerikanska Sherlock Holmes-föreningen The Baker Street Irregulars.

Innan jag började läsa boken hade jag hört och läst många goda ord om den. Så jag hade så klart förhoppningar om att boken skulle vara bra. Mina förhoppningar infriades verkligen. När jag började läsa boken så kändes det inte som om jag hade en faktabok i handen, utan det kändes precis som när man börjar med en trevlig fiktiv bok. Jag drogs snabbt in i handlingen och det var otroligt intressant att läsa.

Här får man följa den unga Arthur Conan Doyle från då han är läkarstuderande, till hur han istället slår in på författarbanan och skapar karaktärerna detektiven Sherlock Holmes och hans sidekick Watson. Man får sedan följa hans liv och författarskap, men även Conan Doyles familj, alla tidningsmakare, journalister, tecknare, skådespelare, filmfolk och framför allt fans som hållit denna karaktär vid liv i över hundra år. Det är en otroligt spännande och trevlig läsning. Jag tror inte att man behöver vara Sherlock Holmes-fan för att uppskatta boken, och är man inte jätteintresserad av karaktären innan så är man definitivt jättenyfiken på honom efter att man läst färdigt boken. Superbra. Kan varmt rekommendera den till läsning.

Så här lyder baksidestexten: Alla känner till Sherlock Holmes. Sir Arthur Conan Doyle skapade en litterär gestalt som under mer än 125 års tid behållit sin popularitet och som idag är mer älskad än någonsin. Men hur kunde denna fiktiva figur som en ung fattig småstadsläkare i England fantiserade fram på 1880-talet bli en sådan framgångssaga? 
   Det här är boken om de män och ,kvinnor som lade grunden till succén och fick Sherlock Holmes att bli en av världens mest älskade symboler. En skildring av det mer än sekellånga spelet bakom kulisserna. En tragisk historia om en man som försökte fly från sin egen skapelse, om ett arv som förstörde livet för en hel släkt.
   Det är också historien om skådespelare, författare och fans som i decennium efter decennium förnyat den välkände detektiven. Från 1890-talets gentlemannadetektiv Holmes till 2010-talets udda geni Sherlock.


Betyg: 4 / 5


3 kommentarer:

 1. Den här ligger oläst hemma och väntar på att jag ska välja den.

  SvaraRadera
 2. Får nog ta och flytta upp denna i min läshög :)

  SvaraRadera
 3. Den 22 maj är det författaren Sir Arthur Conan Doyles födelsedag. Han föddes 1859 och är förstås mest känd för sina böcker om Sherlock Holmes. Hos Salito firar vi skaparen till en av litteraturens största kultfigurer med en tävling. Hatten som förknippas med privatdetektiven, en s.k. deerhunter, finns gömd någonstans bland Salitos produkter på hemsidan.

  Den vara som fått en hatt är också vinsten. Ditt svar + adress skickas till info@salito.se Bland de rätt inskickade svaren dras en vinnare.
  Tävlingen avslutas torsdag 28/5

  SvaraRadera