tisdag 14 april 2015

Tematrio - Faktion


Varje vecka så har Lyrans Noblesser tematrio. I denna veckans trio skall vi Berätta om tre texter som blandar verkliga personer/händelser med fiktion!

1. Den vita drottningen av Philippa Gregory är första boken i en historisk serie som utspelar sig under 1400-talet i England. Böckerna speglar kriget som kallades rosornas krig, vilket var strider om makten i England mellan de två ätterna Lancaster och York. I denna bok så är huvudkaraktären Elisabeth Woodville, en änka som kom att gifta sig med Kung Edvard IV och hon var Englands drottning 1464 till 1483. Författarinnan har ägnat mycket tid åt att studera denna period för att få berättelsen så verklighetstrogen som möjligt.

2. Så till Kejsar-serien av Conn Iggulden, ytterligare en historisk serie, och denna handlar om Roms största militär och statsman Julius Caesar, en man som föddes år 100 f. kr. Första boken i serien heter Roms portar. Denna serie startar när Julius är barn och speglar hans liv och karriär. Iggulden använder sig av massor med bakgrundsfakta när han skriver så böckerna känns otroligt trovärdiga, och de är så välskrivna.

3. Bok nummer tre är inte historisk utan lite mer modern. Det är Göra rätt av Simon Felix Adler. Boken handlar om Göteborgskravallerna, en händelse som utspelade sig under EU-toppmötet i Göteborg 2001. Boken är fiktiv, men den berättar upplevelser som författaren själv var med om då han var på plats under kravallerna. En riktigt intressant bok.


12 kommentarer:

 1. Har bara läst Igguldens serie av dina tre men Den vita drottningen väntar i bokhyllan

  SvaraRadera
 2. Har inte läst någon av böckerna i din trio.

  SvaraRadera
 3. Ännu en som har med Iggulden... snart måste jag nog försöka hitta den där första delen :)

  SvaraRadera
 4. Spännande boktips. jag gillar historiska romaner, och din nummer 3 kan ju snart räknas dit också. Tiden går fort framåt.

  SvaraRadera
 5. Gregorys böcker ska jag nog läsa flera.

  SvaraRadera
 6. Nej jag har inte läst någon i din trio men är nyfiken på böckerna

  SvaraRadera
 7. Jag har inte läst ngt av Iggulden, men hört mycket om honom förstås!

  SvaraRadera
 8. Både Gregory och Iggulden skulle man vilja läsa mer av. Den sista; "Göra rätt" lät jätteintressant, kände inte alls till den boken tidigare - tack för tips! :)

  SvaraRadera
 9. Conn Iggulden har jag läst, en mycket spännande serie och jag är nyfiken på hans andra serier med.

  SvaraRadera
 10. Den vita drottningen har blivit tv-serie också. Jag vill både läsa boken och se tv-serien. Och Conn Iggulden verkar intressant.

  SvaraRadera
 11. Göra rätt skulle jag gärna läsa, lite mer nutida (och hembygd) än de andra :)

  SvaraRadera
 12. Philippa Gregorys serie låter intressant. Tack för tips!

  SvaraRadera