tisdag 24 september 2013

FTL


Titel: FTL
Författare: Rouzbeh Masarrat Agah
Förlag: Ordfront
Band: Inbunden
Tryckt: 2013
Antal sidor: 320
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | Bokia | CDON

Recensionsexemplar. Tack!

FTL, eller "Fuck the law", som det betyder, är en debutroman av författaren Rouzbeh Masarrat Agah. Detta är en förortsroman som utspelar sig i Husby, en stadsdel i Stockholm. Det är en berättelse som skildrar klasskillnader, segregation och utanförskap. Huvudpersoner i berättelsen är två killar, Morad och Khosro.  Morad är den mer tuffe och hårde av dem. Han kommer från tuffa hemförhållanden, med en pappa som är kvinnomisshandlare och en ensamstående mamma. Khosros hemförhållande är mer normala, men mamma, pappa och två mindre syskon. Killarna dras in i kretsar där droger och kriminalitet är vardag, allt för att tjäna pengar och slippa förnedra sig och ta skitjobb, som sina föräldrar.

När jag började läsa boken och märkte att språket var skriven med lite utländsk brytning och slanguttryck, så blev jag först tveksam om jag skulle gilla det. Men det kändes ganska fort bekvämt och dessutom fanns beskrivning av slanguttrycken bak i boken. Berättelsen är spännande och situationer och miljöer känns verkligen trovärdiga. Man får verkligen lära känna huvudkaraktärerna ingående. Kapitlen hoppar mellan vad de båda killarna gör, tänker och känner. Hela denna tuffa story känns så levande och boken är en spännande bladvändare. Är glatt överraskad med andra ord!!

Handling: Husby, 2000-tal. På berget ovanför centrum hänger Khosro och Morad - vänner, vapenbröder. Deras liv just nu: suger. Trötta på att förnedras av dörrvakterna inne i stan, trötta på tristessen.
De ser Ali som säljer frukt på torget, som sliter hela dagarna - fyrtio år och redan gråhårig. Vägrar bli som han. Men här finns även Majid, Husbys gangsterkung med den fetaste bilen och den hetaste bruden. När chansen till snabba pengar dyker upp är steget lätt att ta. Langa lite zut, få respekt, leva large. Snart drömmer Khosro och Morad om big business, tar större risker.

Betyg: 4 / 51 kommentar: