söndag 22 september 2013

Handen


Titel: Handen
Författare: Henning Mankell
Förlag: Leopard
Band: Inbunden
Tryckt: 2013
Antal sidor: 311
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | Bokia | CDON

Recensionsexemplar. Tack!

Blev lite snopen när jag såg att denna bok skulle komma eftersom jag visste att Henning Mankells, Den orolige mannen var den sista i Wallander-serien. Men detta fick sin förklaring. Handen är en kort-roman, som skrevs för flera år sedan. Handlingen utspelar sig tidsmässigt före Den orolige mannen. Anledningen till dess uppkomst var att man i Holland bestämt att alla som köpte en kriminalroman under en viss period, skulle få en gratis bok. Det blev Mankell som fick skriva, och det blev denna berättelse. När nu Mankell hade tänkt ge ut en bok med ett register över alla Wallander-böcker och lite annat extramaterial, så passade han även på att publicera denna holländska kort-roman.

Trots att denna berättelse är kortare än vanligt, så är den lika spännande och trevlig som de övriga Wallander-deckarna. Gillar ju Mankells sätt att skriva och gillar karaktärerna så detta var inget undantag. Förutom den här romanen så var det ju även en förteckning över alla böcker om Kurt Wallander. Man fick även en presentation av personer, platser och annat som förekommit i böckerna, detta med korta förklaringar till. En ganska kul grej tycker jag som gillar Wallander-böckern. Man är väl lite nörd ibland!! Boken får väl i slutänden inget toppenbetyg eftersom antalet sidor med extramaterial var lite för många, men i alla fall helt okey!!

Handling: En höstdag 2002 får Kurt Wallander plötsligt möjligheten att förverkliga en gammal dröm, att flytta från Mariagatan i Ystad till ett hur ute på landet. Men drömmen förvandlas till en mardröm. I husets trädgård hittar Wallander först ett nedgrävt lik, sedan ytterligare ett.
Den kriminaltekniska undersökningen visar att de legat ett halvt sekel i jorden. Men vilka var dessa personer? Och hur kommer set sig att ingen någonsin har anmält dem saknade?
Wallander och hans kollegor tvingas söka sig bakåt i det förföutna för att hitta svaret på gåtan. Spåren leder mot en tragedi, där det är svårt att veta ven som egentligen är offer pch vem som är förövare.

Betyg: 3 / 5

2 kommentarer: