lördag 14 september 2013

Stål


Titel: Stål
Författare: Silvia Avallone
Förlag: Natur & Kultur
Band: Pocket
Tryckt: 2013
Antal sidor: 394
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus

Deltar i Jorden runt-utmaning hos Lyrans Noblesser och nu i september är det Europa som gäller. Av böckerna som fanns att välja mellan så blev det Stål av Silvia Avallone som jag valde att läsa.

Handlingen i boken utspelar sig i kuststaden Piombino i Italien. Vi får följa två tonårstjejer och bästa vänner, Anna och Francesca, som bor i ett nedslitet bostadsområde. Där bor många fattiga industriarbetare som arbetar på  det gamla stålverket, här är det social misär, drogmissbruk, barn som kissar i trappuppgångarna och misshandel som styr vardagen. Stålverket är det som är centrum i hela berättelsen, det är stålverket människorna lever av, på gott och ont. Men mycket kretsar också kring de heta badstränderna och klubbarna.

Vilken otrolig stämning författarinnan skapar i sin berättelse. Det är kärlek och hormonstinna ungdomar som lever ut sin sexualitet. Det är den varma solen och de heta stränderna och det är hettan, smutsen och bullret i stålverket. Man sugs in i denna tryckande värld för att följa tjejernas intåg i vuxenlivet. Så otroligt välskrivet och bra. Bara älskar boken.

Handling: De bästa vännerna Anna och Francesca bor i ett nedslitet bostadskomplex i den italienska kuststaden Piombino. I horisonten skymtar Elba, men på Via Stalingrado är det kring stålverket livet rör sig.

Flickorna är 13 år, på väg att ta steget in i vuxenvärlden och är heta föremål för männens och pojkarnas blickar. De är prinsessor i ett fallfärdigt kungadöme och drömmer om ett liv tillsammans långt borta från föräldrarna och stålverket. Anna har stora planer för sitt liv, hon skall läsa vidare och bli domare eller politiker. Francesca drömmer om att bli velina, att jobba på tv eller som modell.

Stål är en gripande skildring av två unga flickors vänskap och hur de tillsammans möter omgivningens krav och förväntningar. Samtidigt ger romanen en storslagen nutidsbild av livet på Italiens baksida. 

Betyg: 5 / 5
 8 kommentarer:

 1. Låter som en riktigt intressant och bra bok. Tack för tipset :)

  SvaraRadera
 2. Oj, en fullpoängare :) Köpte denna i somras och tänkte nog läsa den under en Italienresa. När nu den blir av.

  SvaraRadera
 3. Vad roligt att du gillade den :D Jag får nog läsa om den framöver :D

  SvaraRadera
 4. Nu blir jag ännu mer sugen på att läsa den!

  SvaraRadera
 5. Jag hade nästan glömt bort den här boken! Har tänkt så länge att jag ska läsa, men sedan har annat kommit emellan.. Tack för påminnelsen om att läsa den! Den verkar vara riktigt bra, alltså!

  SvaraRadera
 6. Jag älskar också den här boken!

  SvaraRadera
 7. Jag hade svårt för boken, det var tung läsning.

  SvaraRadera
 8. Ja, visst var den riktigt, riktigt bra!

  SvaraRadera