söndag 8 september 2013

Spetsad


Titel: Spetsad
Författare: Kjell Eriksson
Förlag: Ordfront
Band: Inbunden
Tryckt: 2013
Antal sidor: 463
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | Bokia | CDON
Recensionsexemplar Tack!!

Har läst ett par tidigare titlar av Kjell Eriksson för flera år sedan som jag knappt ens kommer ihåg. Blev nyfiken på att läsa honom igen så därför gav jag mig på hans senaste bok Spetsad. Denna kriminalroman utspelar sig på en ö utanför Brasiliens kust och är första boken om kommissarie Santos. En lite annorlunda och okänd miljö. Ett par mordfall drar igång en utredning där några poliser är involverade, bl.a. kommissarie Santos, som är chef för polisstationen i byn. Han är ganska egocentrisk och vill helst göra så lite som möjligt. Hans raka motsats är den mer engagerade unga poliser Luiz, som också är nykomling i byn. Under bokens gång hinner man lära känna dessa två karaktärer ganska väl, liksom flera andra karaktärer i boken. Miljöbeskrivningarna är också riktigt okey!

Upplevde att boken var väldigt trög att komma in i. Det kändes som om språket inte flöt på så bra, eller så var jag inte riktigt på humör. Svårt att säga. Men det lossade till slut efter nästan 100 sidor. Då börjar berättelsen flyta på lite mer och jag känner att intresset för historien stiger. Men hela tempot i boken är ganska långsamt, både ur berättarsynpunkt och hur utredningen fortskrider. Men i det stora hela är det ändå en ganska okej bok, trots den tröga starten.

Handling: Ett skarpt skott avbryter Santos siesta, och Orlandos liv släcks brutalt utanför byns bar.
Det är det andra mordet på samma dag på ön utanför Salvador på Brasiliens östkust. Kommissarien blir klart besvärad. Raoul visste han inte var han hade, han hade varit borta på fastlandet länge. men Orlando var ju en hygglig karl. Vad hade han nu blivit indragen i? Och Santos som trodde han hade koll på allt och alla omkring sig.
Den yngste polisen på stationen, Luiz, är nyinflyttad och trevar sig fram i umgänget med arbetskamrater och infödda. Hans ambition och energi irriterar Santos.
Det finns också andra mystiska nykomlingar på ön: en man hittas skottskadad i ett kärr, en annan spatserar runt med en käpp och en demonisk blick och sätter skräck i alla han möter.
Ingenting verkar hänga ihop med något annat. Och så är det ju så förbannat hett! En öl hemma i hängmattan är alltid att föredra framför arbete.
Under tiden strävar en segelbåt mot ön med en last som inte ens hela besättningen känner till.


Betyg: 3 / 5

1 kommentar: