lördag 21 september 2013

Skuggbarn


Titel: Skuggbarn
Författare: Caroline Engvall
Förlag: Kalla Kulor
Band: Inbunden
Tryckt: 2013
Antal sidor: 204
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | Bokia | CDON

Recensionsexemplar. Tack!

Skuggbarn är skriven av journalisten och författaren Caroline Engvall. Detta är en skakande berättelse om barn som förekommer i sexhandel, och om sexuella övergrepp på barn här i Sverige. Boken skildras ur framför allt tre unga flickors synvinkel. Flickor som av olika anledningar hamnat i ett självdestruktivt beteende eller beroendeställning. Detta är ruggig läsning eftersom det är sann läsning. Det här är något som händer i vårt samhälle. Fast man vet att det förekommer är det så otroligt svårt att ta in. Man vill både skrika och gråta, blotta tanken på hur vuxna människor kan utnyttja barn på detta sätt är helt ofattbart. Förutom berättelserna är det fakta och lagstiftning angående barnprostitution och man får även en inblick om på vilket sätt man kan ta till sig och hjälpa dessa barn. Kan bara säga att orkar ni läsa boken så läs den. Detta är ett så viktigt ämne, något som måste uppmärksammas.

Baksidestext: Att barn och tonåringar säljs för sex inom Sverige är något vi helst blundar för. Många känner till brottet människohandel och vet att offer kommer hit från andra länder, blir inhysta i lägenheter och tvingade att sälja sex. 
Färre vet att samma brott även kan ske inom landets gränser - Där offren är barn bosatta i Sverige. Barnen skäms och är rädda för att inte bli trodda - och därför håller de tyst. 
Den här boken berättar om tre flickor som alla har varit del av den svenska sexhandeln med barn.

Linda var mellanstadietjejen som blev kär. Den 20 år äldre mannen lovade henne evig kärlek - bara hon träffade några kompisar till honom först. Fram tills Linda var 16 år sålde hennes stora kärlek henne till män för sadistiskt sex.

Johanna hade alltid varit den duktiga flickan. Hon hade aldrig varit kär, aldrig festat, men när skolans snyggaste kille började uppvakta henne föll hon pladask. När han och hans kompisar sedan våldtog henne upprepade gånger kände hon avsky mot sin kropp. Därför fortsatte hon att sälja den till andra för att skada sig själv.

Sara hade en trygg och kärleksfull uppväxt - men när hennes äldre bror drabbades av cancer hade föräldrarna inte längre tid för Sara och hennes känslor. Som 13-åring började Sara döva livet med sprit och knark. För att ytterligare stänga av kroppen började hon sälja sex. Föräldrarna märkte inget. Skolan märkte inget. Och när hon till slut försökte få hjälp var det ingen som trodde henne.

Betyg: 4 / 5
 

2 kommentarer:

  1. Jag gillade verkligen "Skuggbarn", Caroline Engvall har verkligen lyckats föra diskussionen hon förde i "14 år till salu" och "Skamfläck" till en ny nivå.

    SvaraRadera
  2. Tusen tack för de fina orden om Skuggbarn - de värmde. Tack för att du har läst! /Caroline Engvall.

    SvaraRadera