söndag 1 september 2013

Tre filmer jag höll på att glömma

Såg tre filmer förra veckan och höll nästan på att glömma skriva några ord om dem. Det var dessa:


Är egentligen inte så vansinnigt mycket att skriva om Wallander - Saknaden. Den är väl som de flesta andra Wallander-filmer, varken mer eller mindre. Lite så där lagom spännande och hyfsad för att vara svensk kriminalare. Det man saknar är det där lilla extra, som definitivt lyser med sin frånvaro.

Handling: Kurt har uppsökt läkare för sina uppenbara problem med minnet. Samtidigt hittas en ung kvinnas kropp vid ett grävjobb i Ystad. Det visar sig vara kvarlevorna efter en prostituerad kvinna från Moldavien.
Spåren leder till en rysk människohandlare som kallar sig modefotograf och som visat sig utnyttja unga kvinnor på ett grymt sätt. Wallander vill veta mera om den unga kvinnan och han beger sig till Moldavien där han möter hennes förtvivlade far och tvillingsyster. De berättar en annan historia om Tatiana, att hon var lycklig och skickade hem stora summor pengar.
Tillbaka i Sverige krockar en förvirrad Kurt med sin bil, Mattson får honom sjukskriven så att han ska hålla sig borta från utredningen. Men Kurt fortsätter i smyg att utreda fallet efter eget huvud och fallet leder honom till tragiska relationer, men är det i alla lägen rätt att berätta sanningen? Samtidigt har Kurt fått svar från läkaren om minnesutredningen. Han öppnar kuvertet och stirrar tyst på läkarens ord i brevet.

Betyg: 3 / 5


Är det en film där Tom Cruise och Morgan Freeman har roller så vill jag naturligtvis ge den en chans, eftersom det är skådisar jag tycker ganska bra om. Obilivion är en Sci-Fi där Tom Cruise är den sista robotreparatören på jorden. Det är en riktigt snyggt gjord film där man får se en jord som är avfolkad efter en naturkatastrof, där vår måne förstörts. Tycker inte att Obilivion är riktigt som andra filmer i denna genre, utan den känns lite överraskande och annorlunda.

Handling: Jack Harper är en av de sista robot-reparatörerna som är stationerad på Jorden.
Jacks uppdrag, som är en del av en massiv operation för att utvinna viktiga resurser efter årtionden av krig mot ett skrämmande hot kallade "Scavs", är nästan fullbordat.
En dag raseras Jacks tillvaro plötsligt när han räddar en vacker främling från ett nedskjutet rymdskepp. Hennes ankomst utlöser en kedja av händelser som tvingar honom att ifrågasätta allt han vet och som lägger mänsklighetens öde i hans händer.

Betyg: 3 / 5


Till sist kikade vi på Warm Bodies. Gillar egentligen inte zombie-filmer, men har ju hört att boken som filmen bygger på skall vara riktigt bra, så jag var otroligt nyfiken på filmen. För att vara zombie-film så var denna verkligen annorlunda. Här handlar det om en zombie med känslor.  R som han kallas är i 20-årsåldern då han blir zombie, detta när världen drabbas av en epidemi. Storyn berättas ur hans synvinkel. Han har skaffat sig en egen bostad och tycker att zombielivet är urtrist, ända tills han träffar en mänsklig tjej. Kan absolut rekommendera denna film, som var urtrevlig och riktigt rolig.

Handling: R är en ung man i en existentiell kris - han är en zombie. Han hasar sig genom ett Amerika förstört av krig och social kollaps. Hans själlösa hunger efter sina odöda kamrater är stor, men han längtar också efter något mer än blod och hjärna.
Efter att ha återupplevt en tonårspojkes minnen efter att ha ätit upp hans hjärna gör R ett oväntat val som blir början till en spänd, tafatt och konstigt relation med offrets mänskliga flickvän. Julie är en frisk fläkt av färg i det övrigt trista och grå landskapet som omger R. Hans beslut att beskydda henne kommer att förvandla inte bara R, men hans död, och kanske hela den livlösa världen.

Betyg: 4 / 5

1 kommentar:

  1. Warm Bodies vill jag se. Läst boken och tyckte den var riktigt bra. Annorlunda och rolig. Och Oblivion kommer jag nog att se när den så småningom visas på svensk tv, jag gillar sci-fi.

    SvaraRadera