onsdag 4 december 2013

Den blå hertiginnan


Titel: Den blå hertiginnan
Författare: Philippa Gregory
Förlag: Damm
Band: Inbunden
Tryckt: 2013
Antal Sidor: 573
Finna bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Recensionsexemplar. Tack!

Den blå hertiginnan av Philippa Gregory är den tredje boken i serien Rosornas krig. Dessa böcker handlar om inbördeskrig i England under åren 1455 - 1485. I dessa krig strider släkterna Lancaster och York om den engelska tronen. Böckerna handlar inte bara om krig och om de styrande männen utan också om starka kvinnor i maktens närhet. Denna tredje bok handlar om Jacquetta St Pol. Man säger att hennes släkt härstammar från flodgudinnan Melusina, Hon är också mor till Elisabet Woodville, som vi stiftade bekantskap med i den första boken i serien Den vita drottningen. Hon är även en av drottning Margareta av Anjous närmaste. Denna bok utspelar sig tidmässig före de två första böckerna i serien.

Philippa Gregorys böcker blir man inte besviken på. Det är helt underbart att läsa historiska romaner på det sättet som hon skriver. Hon är så duktig på att få läsaren att känna tidsandan och hon målar upp karaktärerna och miljöerna så verklighetstroget. Dessutom är det så otroligt lättläst och trevligt på alla sätt. Måste säga att jag tycker otroligt mycket om denna tredje bok. Tycker om karaktären Jacquetta och även den fina kärlekshistoria mellan henne och hennes andra man som författaren beskriver. Det hinner hända en hel del under berättelsens gång, och den är dessutom väldigt spännande.

Har jag inte förstått det hela fel så kommer det ytterligare någon bok i serien, och det ser jag fram emot.

Handling: I inbördeskriget, som kallas rosornas krig, stred två släkter med varandra. Här möter vi Jacquetta Saint Pol - kvinnan som säkrade tronen för de vita rosorna av York.

Legenden säger att Jacquetta Sant Pol härstammar från vattengudinnan Melusina, och att det är därifrån hon har fått sin ovanliga gåva. Jacquetta är synsk, i en tid då en kvinna utan vidare kan bli fälld och bränd på bål för trolldom. 
Men hennes gåva är också eftertraktad. Livet i det kungliga hovet är fullt av intriger och konspiration, och Jacquettas förmåga kan bli ett mäktigt redskap.
Hon gifter sig rakt in i hovets innersta cirklar och blir efter hand drottningens förtrogna. Det ser ut som om Jacquetta till slut har hittat  en trygg position för sig själv och sin familj. Eller?


Betyg: 5 / 5


3 kommentarer:

  1. Jag vill så gärna läsa hennes böcker.

    SvaraRadera
  2. låter verkligen intressant! jag lägger henne på minnet

    SvaraRadera
  3. Åhh, jag älskar hennes böcker. Har läst x antal då om Henrik VIII hov. Precis som du säger så känner man sig med i historien på något vis. Blir sugen på dessa om Rosornas krig nu :)

    SvaraRadera