måndag 30 september 2013

Nytt i hyllan 18, 2013

Inser att det kommit hem otroligt mycket böcker de senaste månaderna. Känner lite panik över att hinna läsa dem. Detta är senaste högen.


Först ett gäng recensionsexemplar:

Lars Pettersson - Kautokeino, en blodig kniv(Ordfront Förlag)
Dick Sundevall - Hanteraren(Lind & Co)
Michael Cunningham - När natten faller( Lind & Co)
Lottie Moggach - Kyss mig först(Modernista)
Liza Marklund - Lyckliga gatan(Piratförlaget)
Karen Engelmann - Stockholm oktavo(Damm Förlag)
Johan Theorin - Rörgast(Wahlström & Widstrand)

Till sist en bokvinst från Zellys Bokblogg:

Robert Kviby - De korrupta(Telegram Förlag)

Läst i september

Oj vad tiden flyger iväg. Hösten är här och det är sista dagen i september. Dags att presentera månadens läsning. Det blev dessa:

Kjell Eriksson - Spetsad
Silvia Avallone - Stål
John Grisham - Försvararen
Caroline Engvall - Skuggbarn
Henning Mankell - Handen
Rouzben Masarrat Agah - FTL
Philippa Gregory - Den röda drottningen

Den röda drottningen


Titel: Den röda drottningen
Författare: Philippa Gregory
Förlag: Ponto Pocket
Band: Pocket
Tryckt: 2013
Antal sidor: 413
Finn bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus

Den röda drottningen av Philippa Gregory är andra delen i en trilogi som handlar om rosornas krig, ett krig där de engelska släkterna Lancaster och York stred mot varandra om den engelska tronen. Huvudkaraktären i del två är Margaret Beufort av släkten Lancaster. Man får följa henne från barndom och upp i vuxen ålder. Hon blir tragiskt bortgift som väldigt ung för att få en arvinge till den engelska tronen. Handlingen utspelar sig mellan våren 1453 till augusti 1485. Det är en berättelse som är sorglig, tragisk men samtidigt hoppfull. Älskar att läsa denna typ av historiska romaner. Det är både spännande och lättsamt. Kan varmt rekommenderas.

Handling: Margaret Beufort är övertygad om att hon och ätten Lancaster, med en röd ros i vapenskölden, är satta att härska över England. Men Margarets ambitioner ignoreras, till och med av hennes egen mor. Sviken av alla och bortsänd till Wales för ett kärlekslöst äktenskap smider Margaret planer. Hennes son skall i alla fall inte glömmas bort. Hon bestämmer sig för att han en dag ska bli Englands kung, oavsett vad det kommer att kosta henne, England eller den lille pojken.

Betyg: 4 / 5

lördag 28 september 2013

Hummingbird


Hummingbird är en action med Jason Statham i huvudrollen är en berättelse om en fd. krigsveteran som lever på Londons gator. Detta är absolut en annorlunda Statham-film inte action till 100 procent som man är van vid, utan ett betydligt lugnare tempo. Men som vanligt så gör han sin roll riktigt bra och jag tycker att handlingen hade en bra blandning av spänning, dramatik och humor.

Handling: Efter att ha bevittnat när hans enhet beskjutits av artillerield i Afghanistan, har krigsveteranen Joey Jones levt på gatorna i London, försökt glömma sitt förflutna och hålla sig ifrån problem. Men när Isabelle, Joeys gravida flickvän, hittas död i floden söker han hämndlysten upp sina bekanta i den undre världen för att hämnas henne.

Betyg: 4 / 5

fredag 27 september 2013

Wallander - Mordbrännaren


Wallander - Mordbrännaren släpptes i veckan. Tycker faktiskt att denna var den bästa på ett bra tag. Den var spännande, dramatisk och en riktig snyftare på slutet.Lite tråkigt att serien börjar gå mot sitt slut. endast en film kvar. 

Handling: Kurt har fått diagnosen alzheimer sjukdom. Han vill inte acceptera och han håller det så hemligt. Det går, men det blir allt svårare att dölja. En mordbrännare i Skåne har avtjänat sitt straff och han släpps ut i det fria. Men han är inte välkommen i det skånska lilla samhället och kioskägaren vill inte ens sälja honom snus. Samma natt antänds kiosken och kioskägaren bränns inne. Mordbrännaren jagas åter igen för mordbrand. Kurt är förvirrad och kan inte hålla isär saker, istället för att berätta som det är så hittar han på. Martinsson anklagar honom för lögn och får allt svårare att lita på Kurt. Senare hittas den misstänkte mordbrännaren svårt misshandlad och medvetslös. Kurt bestämmer sig för att berätta för Linda att han är allvarligt sjuk och att han behöver hennes hjälp. Men kommer hon att finnas där för honom? Han har ju inte alltid funnits där för henne.

Betyg: 3+ / 5
 

torsdag 26 september 2013

Reading habits tag

Jag har blivit taggad av Boklysten så jag kör väl igång!

1. Har du en speciell plats hemma där du brukar läsa?
Har väl egentligen tre platser vilka är, vid köksbordet, i soffan eller i sängen.

2. Bokmärke eller random papperbit?
Absolut bokmärke.

3. Kan du sluta läsa närsomhelst eller måste du sluta efter ett kapitel eller ett visst antal sidor?
Vill alltid läsa färdigt ett kapitel innan jag slutar.

4. Äter eller dricker du något när du läser?
Jag dricker gärna kaffe när jag läser, men det blir inte varje gång.

5. Brukar du lyssna på musik eller ha på TV:n när du läser?
Radion står nästan alltid på här hemma så även när jag läser.

6. En bok i taget eller flera samtidigt?
Helst en bok i taget, men visst händer det att man både har en fysisk bok och en e-bok eller ljudbok igång samtidigt.

7. Läser hemma eller överallt?
Kan nog bli lite varstans. Skall man resa långt eller skall tex. till sjukhuset och vet att det kan bli väntetider så är det perfekt att ha med sig en bok. 

8. Läsa högt eller tyst i huvudet?
Oftast läser jag tyst. Men hittar jag någon trevlig episod i någon bok så kan jag allt plåga maken med lite högläsning. Sedan har man så klart högläst för barnen när de var små och sedan barnbarnen. Nu har vi som tur var ett nytt litet barnbarn sedan 1 år tillbaka så nu kommer det bli en hel del högläsning igen.

9. Hoppar du fram i boken eller hoppar du över stycken?
Hoppar aldrig fram eller hoppar över. Kan däremot skumma igenom vissa sidor ibland.

10. Bryta rygg eller inte?
Försöker i största möjliga mån låta bli att bryta ryggar. Därför är det lite känsligt att låna ut böcker för alla är inte lika noga med sådant.

11. Skriver du i böcker?
Absolut inte!

12. Vilka taggar du?

Linnea(Bokblomma)
Zellys Bokblogg
C.R.M Nilsson
Anna(Fantastiska berättelser)
Lena C

En favvolåt!

Detta är en av mina älsklingslåtsar med Rolling Stones!


Bokmässan på Kunskapskanalen

Har kikat en stund på Kunskapskanalen som sänder direkt från Bokmässan under fyra dagar.

onsdag 25 september 2013

Halo 4 - Forward Unto Dawn


Har kikat på Sci-Fi filmen Halo 4 - Forward Unto Daw. Detta är väl egentligen inte riktigt min typ av film, men maken som är lite av en spelnörd ville gärna se filmen, så därför kikade även jag. Det var väl ett lagom spännande och lagom actionladdat äventyr, men absolut inget som jag jublade jättehögt åt. Tycker inte ens skådisarna var superbra. Däremot hade man lagt mer tid och pengar på effekterna och dräkterna.

Handling: År 2525 har människan börjat kolonisera rymden och en grupp kadetter tränar för att slåss mot rebeller. En av kadetterna, Thomas Lasky, tvivlar på sina färdigheter som soldat och sin övertygelse inför kriget mot rebellerna. Men allt förändras när planeten de befinner sig på attackeras av en okänd utomjordisk ras. Lasky och hans pluton kämpar för sina liv under anfallet men räddas av John-117, en av UNSC's legendariska Sparatn-II supersoldater. John ser potentialen i Lasky men måste försöka inspirera honom att själv upptäcka den, så att han kan utvecklas till en soldat och ledare som kan kämpa mot en fiende dödligare än mänskligheten någonsin stött på tidigare.

Betyg: 2+ / 5

tisdag 24 september 2013

FTL


Titel: FTL
Författare: Rouzbeh Masarrat Agah
Förlag: Ordfront
Band: Inbunden
Tryckt: 2013
Antal sidor: 320
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | Bokia | CDON

Recensionsexemplar. Tack!

FTL, eller "Fuck the law", som det betyder, är en debutroman av författaren Rouzbeh Masarrat Agah. Detta är en förortsroman som utspelar sig i Husby, en stadsdel i Stockholm. Det är en berättelse som skildrar klasskillnader, segregation och utanförskap. Huvudpersoner i berättelsen är två killar, Morad och Khosro.  Morad är den mer tuffe och hårde av dem. Han kommer från tuffa hemförhållanden, med en pappa som är kvinnomisshandlare och en ensamstående mamma. Khosros hemförhållande är mer normala, men mamma, pappa och två mindre syskon. Killarna dras in i kretsar där droger och kriminalitet är vardag, allt för att tjäna pengar och slippa förnedra sig och ta skitjobb, som sina föräldrar.

När jag började läsa boken och märkte att språket var skriven med lite utländsk brytning och slanguttryck, så blev jag först tveksam om jag skulle gilla det. Men det kändes ganska fort bekvämt och dessutom fanns beskrivning av slanguttrycken bak i boken. Berättelsen är spännande och situationer och miljöer känns verkligen trovärdiga. Man får verkligen lära känna huvudkaraktärerna ingående. Kapitlen hoppar mellan vad de båda killarna gör, tänker och känner. Hela denna tuffa story känns så levande och boken är en spännande bladvändare. Är glatt överraskad med andra ord!!

Handling: Husby, 2000-tal. På berget ovanför centrum hänger Khosro och Morad - vänner, vapenbröder. Deras liv just nu: suger. Trötta på att förnedras av dörrvakterna inne i stan, trötta på tristessen.
De ser Ali som säljer frukt på torget, som sliter hela dagarna - fyrtio år och redan gråhårig. Vägrar bli som han. Men här finns även Majid, Husbys gangsterkung med den fetaste bilen och den hetaste bruden. När chansen till snabba pengar dyker upp är steget lätt att ta. Langa lite zut, få respekt, leva large. Snart drömmer Khosro och Morad om big business, tar större risker.

Betyg: 4 / 5



söndag 22 september 2013

Handen


Titel: Handen
Författare: Henning Mankell
Förlag: Leopard
Band: Inbunden
Tryckt: 2013
Antal sidor: 311
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | Bokia | CDON

Recensionsexemplar. Tack!

Blev lite snopen när jag såg att denna bok skulle komma eftersom jag visste att Henning Mankells, Den orolige mannen var den sista i Wallander-serien. Men detta fick sin förklaring. Handen är en kort-roman, som skrevs för flera år sedan. Handlingen utspelar sig tidsmässigt före Den orolige mannen. Anledningen till dess uppkomst var att man i Holland bestämt att alla som köpte en kriminalroman under en viss period, skulle få en gratis bok. Det blev Mankell som fick skriva, och det blev denna berättelse. När nu Mankell hade tänkt ge ut en bok med ett register över alla Wallander-böcker och lite annat extramaterial, så passade han även på att publicera denna holländska kort-roman.

Trots att denna berättelse är kortare än vanligt, så är den lika spännande och trevlig som de övriga Wallander-deckarna. Gillar ju Mankells sätt att skriva och gillar karaktärerna så detta var inget undantag. Förutom den här romanen så var det ju även en förteckning över alla böcker om Kurt Wallander. Man fick även en presentation av personer, platser och annat som förekommit i böckerna, detta med korta förklaringar till. En ganska kul grej tycker jag som gillar Wallander-böckern. Man är väl lite nörd ibland!! Boken får väl i slutänden inget toppenbetyg eftersom antalet sidor med extramaterial var lite för många, men i alla fall helt okey!!

Handling: En höstdag 2002 får Kurt Wallander plötsligt möjligheten att förverkliga en gammal dröm, att flytta från Mariagatan i Ystad till ett hur ute på landet. Men drömmen förvandlas till en mardröm. I husets trädgård hittar Wallander först ett nedgrävt lik, sedan ytterligare ett.
Den kriminaltekniska undersökningen visar att de legat ett halvt sekel i jorden. Men vilka var dessa personer? Och hur kommer set sig att ingen någonsin har anmält dem saknade?
Wallander och hans kollegor tvingas söka sig bakåt i det förföutna för att hitta svaret på gåtan. Spåren leder mot en tragedi, där det är svårt att veta ven som egentligen är offer pch vem som är förövare.

Betyg: 3 / 5

lördag 21 september 2013

Skuggbarn


Titel: Skuggbarn
Författare: Caroline Engvall
Förlag: Kalla Kulor
Band: Inbunden
Tryckt: 2013
Antal sidor: 204
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | Bokia | CDON

Recensionsexemplar. Tack!

Skuggbarn är skriven av journalisten och författaren Caroline Engvall. Detta är en skakande berättelse om barn som förekommer i sexhandel, och om sexuella övergrepp på barn här i Sverige. Boken skildras ur framför allt tre unga flickors synvinkel. Flickor som av olika anledningar hamnat i ett självdestruktivt beteende eller beroendeställning. Detta är ruggig läsning eftersom det är sann läsning. Det här är något som händer i vårt samhälle. Fast man vet att det förekommer är det så otroligt svårt att ta in. Man vill både skrika och gråta, blotta tanken på hur vuxna människor kan utnyttja barn på detta sätt är helt ofattbart. Förutom berättelserna är det fakta och lagstiftning angående barnprostitution och man får även en inblick om på vilket sätt man kan ta till sig och hjälpa dessa barn. Kan bara säga att orkar ni läsa boken så läs den. Detta är ett så viktigt ämne, något som måste uppmärksammas.

Baksidestext: Att barn och tonåringar säljs för sex inom Sverige är något vi helst blundar för. Många känner till brottet människohandel och vet att offer kommer hit från andra länder, blir inhysta i lägenheter och tvingade att sälja sex. 
Färre vet att samma brott även kan ske inom landets gränser - Där offren är barn bosatta i Sverige. Barnen skäms och är rädda för att inte bli trodda - och därför håller de tyst. 
Den här boken berättar om tre flickor som alla har varit del av den svenska sexhandeln med barn.

Linda var mellanstadietjejen som blev kär. Den 20 år äldre mannen lovade henne evig kärlek - bara hon träffade några kompisar till honom först. Fram tills Linda var 16 år sålde hennes stora kärlek henne till män för sadistiskt sex.

Johanna hade alltid varit den duktiga flickan. Hon hade aldrig varit kär, aldrig festat, men när skolans snyggaste kille började uppvakta henne föll hon pladask. När han och hans kompisar sedan våldtog henne upprepade gånger kände hon avsky mot sin kropp. Därför fortsatte hon att sälja den till andra för att skada sig själv.

Sara hade en trygg och kärleksfull uppväxt - men när hennes äldre bror drabbades av cancer hade föräldrarna inte längre tid för Sara och hennes känslor. Som 13-åring började Sara döva livet med sprit och knark. För att ytterligare stänga av kroppen började hon sälja sex. Föräldrarna märkte inget. Skolan märkte inget. Och när hon till slut försökte få hjälp var det ingen som trodde henne.

Betyg: 4 / 5
 

fredag 20 september 2013

Försvararen


Titel: Försvararen
Författare: John Grisham
Förlag: Månpocket
Band: Pocket
Tryckt: 2000
Antal sidor: 366
Finns bl.a att köpa hos: Bokus

Jag har läst några böcker av John Grisham tidigare och gillar hans sätt att få ämnet juridik att bli så intressant. Handlingen i Försvararen lunkar fram i ganska sävligt tempo, men som vanligt så har Grisham förmågan att fängsla sina läsare. Här handlar det om en advokat på en stor firma i Washington som efter en traumatisk upplevelse helt omvärderar sitt liv och vill jobba för den lilla, utstötta människan. Mycket välskriven och bra berättelse.

Handling: Michael hade gjort en snabb karriär som advokat i Washington. Han tjänade bra - och ville gärna tjäna mer. Han var en stjärna på uppgång och hade inte tid att stanna, inte tid att tänka efter. Inte tid att ha ett samvete.
Men en våldsam konfrontation med en hemlös man förändrar allt. Michael överlever - det gör inte hans angripare. Vem var han? Vad ville han? Michael börjar gräva efter sanningen och hittar bevis för skumma affärer där hans egen advokatfirma är inblandad.
Snart står han på gatan som de försvarslösas försvarare - på flykt undan den dröm som en gång var hans egen.

Detta är första boken som jag läser i tre på tre-utmaningen hos Pocketlover.

Betyg: 4 / 5

söndag 15 september 2013

Lenas bokliga bekännelser

Blev taggad av Lena C - En bokblogg att göra denna bekännelse. Tack för det. Det krävdes några dagars funderande innan jag visste vad jag skulle skriva.

Så här går det till:
Själva meningen med ”bokiga bekännelser” är att varje person som gör den ska tänka efter vad som har hänt i sitt liv och sedan berättade om de största sakerna som är relaterade till böcker och läsning. Det kan vara allt mellan himmel och jord, man sätter gränserna själv för vad man vill dela med sig av – glöm bara inte att namnge inlägget som ”‘ditt namn’ bokiga bekännelser”. När man väl har ”bekänt” så ska man tagga vidare 5 stycken andra bloggare, och sedan meddela dessa personer att de har blivit utvalda! Svårare än så är det inte.

Hur det hela började.
Är uppvuxen med föräldrar som älskat böcker och läsning vilket naturligtvis bidrog till att läsintresset väcktes. Men jag fastnade ordenligt i bokens värld när jag i skolåldern fick mitt eget lånekort och kunde börja gå till biblioteket och låna böcker. Det gjorde jag ofta och gärna. Astrid Lindgren och alla hennes underbara böcker blev snabbt mina favoriter. När jag blev lite äldre så var det ungdomsdeckare som gällde då bl.a. Fem-mysterierna av Enid Blyton samt Carolyn Keenes böcker om Kitty och även Mary och Lou.

I mitt eget hem.
När jag blev vuxen och fick mitt eget hem så ville jag hemskt gärna ha välfyllda bokhyllor. Under långa perioder var jag med i bokklubbar, då bl.a Bra Böcker och Richters förlag. En period beställde jag även Bra Böckers klassiker. Gick även med i barnbokklubbar eftersom jag gärna ville att mitt bokintresse skulle smitta av sig på barnen. Det gjorde det....i alla fall på det ena som nu i vuxen ålder också läser jättemycket.

På min gamla arbetsplats.
Något av de roligaste uppdrag jag hade på min arbetsplats på Ericsson här i Borås, var när jag under att antal år fick ansvara för vårt arbetsplatsbibliotek. Rena drömmen för en boknörd!

Hemsida och bloggar.
Har ända sedan jag var ung skrivit upp vilka böcker jag läst och vad jag tyckte om dem så när jag skapade min första hemsida så föll det sig naturligt att jag började skriva lite om böcker där. Dessutom tog ämnet filmer upp ganska mycket plats på hemsidan, eftersom jag även älskar att kika på film. När jag sedan istället gick över till att blogga så blev just böcker och film som jag fokuserade på. Något som jag är otroligt ledsen över är att alla mina anteckningar om böcker jag läst före 1999 är spårlöst försvunnen. Måste olyckligt ha åkt med någon skräpkartong vid senaste flytten.

Böcker jag helst inte läser.
Skräck är en genre som jag undviker både i böcker och på film. Det är väl helt enkelt så att jag inte gillar att bli rädd.

Favoritläsning.
Jag är ganska bred i min läsning och läser de flesta genrer, men kikar jag i min bokhylla så kan jag nog ärligt säga att det fortfarande är deckare som är mest representerade där.

Vad har bokbloggandet medfört?
Jo bokbloggandet har gjort att mina bokinköp har ökat drastiskt. Så numera har jag flera hundra olästa böcker som jag inte vet när jag skall hinna med. Enda raka är ett rejält köpstopp. Men jag känner mig själv....det kommer inte att fungera!

Jag taggar alla som inte gjort denna lilla bekännelse, eftersom jag inte vet vilka som blivit taggade tidigare.

lördag 14 september 2013

Stål


Titel: Stål
Författare: Silvia Avallone
Förlag: Natur & Kultur
Band: Pocket
Tryckt: 2013
Antal sidor: 394
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus

Deltar i Jorden runt-utmaning hos Lyrans Noblesser och nu i september är det Europa som gäller. Av böckerna som fanns att välja mellan så blev det Stål av Silvia Avallone som jag valde att läsa.

Handlingen i boken utspelar sig i kuststaden Piombino i Italien. Vi får följa två tonårstjejer och bästa vänner, Anna och Francesca, som bor i ett nedslitet bostadsområde. Där bor många fattiga industriarbetare som arbetar på  det gamla stålverket, här är det social misär, drogmissbruk, barn som kissar i trappuppgångarna och misshandel som styr vardagen. Stålverket är det som är centrum i hela berättelsen, det är stålverket människorna lever av, på gott och ont. Men mycket kretsar också kring de heta badstränderna och klubbarna.

Vilken otrolig stämning författarinnan skapar i sin berättelse. Det är kärlek och hormonstinna ungdomar som lever ut sin sexualitet. Det är den varma solen och de heta stränderna och det är hettan, smutsen och bullret i stålverket. Man sugs in i denna tryckande värld för att följa tjejernas intåg i vuxenlivet. Så otroligt välskrivet och bra. Bara älskar boken.

Handling: De bästa vännerna Anna och Francesca bor i ett nedslitet bostadskomplex i den italienska kuststaden Piombino. I horisonten skymtar Elba, men på Via Stalingrado är det kring stålverket livet rör sig.

Flickorna är 13 år, på väg att ta steget in i vuxenvärlden och är heta föremål för männens och pojkarnas blickar. De är prinsessor i ett fallfärdigt kungadöme och drömmer om ett liv tillsammans långt borta från föräldrarna och stålverket. Anna har stora planer för sitt liv, hon skall läsa vidare och bli domare eller politiker. Francesca drömmer om att bli velina, att jobba på tv eller som modell.

Stål är en gripande skildring av två unga flickors vänskap och hur de tillsammans möter omgivningens krav och förväntningar. Samtidigt ger romanen en storslagen nutidsbild av livet på Italiens baksida. 

Betyg: 5 / 5
 



tisdag 10 september 2013

Fem frågor, fem svar

Har blivit taggad av Caroline på Bland Böcker att göra denna lilla enkät!

Vem inspirerade dig / uppmuntrade dig att börja blogga?
Från början hade jag en egen ganska simpel hemsida där jag skrev om allt möjligt som intresserade mig, då även om musik film och böcker. När sedan fler och fler hemsides-människor som jag lärt känna började blogga istället, så blev det som det blev. Började först på blogg.se. Eftersom jag inte var riktigt nöjd med detta så gick jag över till Aftonbladet. När de lade ner bloggarna så hamnade jag här på blogger.

Hur väljer du ämnen att blogga om? 
När jag gick över från hemsida till blogg så bestämde jag mig ganska fort för att fokusera min egen blogg på böcker, film och musik som jag har stort intresse för. Men jag har även en fotoblogg här på blogger, ihop med maken. Den skaffade vi när vi köpte en ny kamera för några år sedan.

Vad vet de flesta inte om dig?
Är en extrem tävlingsmänniska. Har sprungit massor med motionslopp och stafetter genom livet, har tävlat i bangolf i över 20 år. Har dessutom tävlingsdansat i bugg och dubbelbugg för Borås Dansförening. Alla dessa aktiviteter har jag fått trappa ner allt mer på grund av konstant smärttillstånd, yrsel och mycket mer.

Vilka tre ord beskriver din stil bäst?
Inte lätt, men jag tror jag skriver pedantisk, självkritisk och familjekär.

Vad tycker du om att göra när du inte bloggar?
Lyssnar ofta på musik, kikar på film och läser böcker. Men jag gillar också att virka, sticka, att ta härliga promenader tillsammans med maken och kameran(Nikon D90) och så klart att umgås med barnen och barnbarnen.

Nu är det meningen att jag skall utmana fem personer, men eftersom jag inte vet vilka som inte gjort denna så utmanar jag alla som inte hunnit göra den!



måndag 9 september 2013

CSI: Miami säsong 9


Har precis kikat färdigt på säsong 9 av den spännande tv-serien CSI: Miami. Här har vi åter fått följa Horatio Caine, som spelas av sköne David Caruso, och hans team med kriminaltekniker i ett gäng spännande fall.  Den här har vi gillat bäst av de olika CSI-serierna, främst då på grund av skådespelarna. Men även filmningen är ganska cool med sina snabba filmklipp och de klara fina färgerna. Ser fram emot säsong 10, men har ju hört att det skall bli den sista, vilket är lite tråkigt.

Betyg: 4 / 5


söndag 8 september 2013

Spetsad


Titel: Spetsad
Författare: Kjell Eriksson
Förlag: Ordfront
Band: Inbunden
Tryckt: 2013
Antal sidor: 463
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | Bokia | CDON
Recensionsexemplar Tack!!

Har läst ett par tidigare titlar av Kjell Eriksson för flera år sedan som jag knappt ens kommer ihåg. Blev nyfiken på att läsa honom igen så därför gav jag mig på hans senaste bok Spetsad. Denna kriminalroman utspelar sig på en ö utanför Brasiliens kust och är första boken om kommissarie Santos. En lite annorlunda och okänd miljö. Ett par mordfall drar igång en utredning där några poliser är involverade, bl.a. kommissarie Santos, som är chef för polisstationen i byn. Han är ganska egocentrisk och vill helst göra så lite som möjligt. Hans raka motsats är den mer engagerade unga poliser Luiz, som också är nykomling i byn. Under bokens gång hinner man lära känna dessa två karaktärer ganska väl, liksom flera andra karaktärer i boken. Miljöbeskrivningarna är också riktigt okey!

Upplevde att boken var väldigt trög att komma in i. Det kändes som om språket inte flöt på så bra, eller så var jag inte riktigt på humör. Svårt att säga. Men det lossade till slut efter nästan 100 sidor. Då börjar berättelsen flyta på lite mer och jag känner att intresset för historien stiger. Men hela tempot i boken är ganska långsamt, både ur berättarsynpunkt och hur utredningen fortskrider. Men i det stora hela är det ändå en ganska okej bok, trots den tröga starten.

Handling: Ett skarpt skott avbryter Santos siesta, och Orlandos liv släcks brutalt utanför byns bar.
Det är det andra mordet på samma dag på ön utanför Salvador på Brasiliens östkust. Kommissarien blir klart besvärad. Raoul visste han inte var han hade, han hade varit borta på fastlandet länge. men Orlando var ju en hygglig karl. Vad hade han nu blivit indragen i? Och Santos som trodde han hade koll på allt och alla omkring sig.
Den yngste polisen på stationen, Luiz, är nyinflyttad och trevar sig fram i umgänget med arbetskamrater och infödda. Hans ambition och energi irriterar Santos.
Det finns också andra mystiska nykomlingar på ön: en man hittas skottskadad i ett kärr, en annan spatserar runt med en käpp och en demonisk blick och sätter skräck i alla han möter.
Ingenting verkar hänga ihop med något annat. Och så är det ju så förbannat hett! En öl hemma i hängmattan är alltid att föredra framför arbete.
Under tiden strävar en segelbåt mot ön med en last som inte ens hela besättningen känner till.


Betyg: 3 / 5

tisdag 3 september 2013

Nytt i hyllan 17, 2013

Nu har det ramlat in ganska många recensionsex. i brevlådan. Det är nästan så jag känner lite stress, eftersom jag just nu har blödning i ena ögat igen och därför inte kan sitta jättelånga stunder med läsningen. Det är i alla fall dessa som kommit:


Samar Yazbek - En mörk strimma av ljus
Gillian Flynn - Gone girl
Henning Mankell - Handen
Chris Cleave - Guld
Arto Paasilinna - Volotinens första fru och annat gammalt
Arnold Schwarzenegger - Total recall: Min osannolikt sanna livshistoria

Tack till Ordfront Förlag, Modernista, Leopard Förlag, Brombergs Bokförlag och Ponto Pocket


söndag 1 september 2013

Tre filmer jag höll på att glömma

Såg tre filmer förra veckan och höll nästan på att glömma skriva några ord om dem. Det var dessa:


Är egentligen inte så vansinnigt mycket att skriva om Wallander - Saknaden. Den är väl som de flesta andra Wallander-filmer, varken mer eller mindre. Lite så där lagom spännande och hyfsad för att vara svensk kriminalare. Det man saknar är det där lilla extra, som definitivt lyser med sin frånvaro.

Handling: Kurt har uppsökt läkare för sina uppenbara problem med minnet. Samtidigt hittas en ung kvinnas kropp vid ett grävjobb i Ystad. Det visar sig vara kvarlevorna efter en prostituerad kvinna från Moldavien.
Spåren leder till en rysk människohandlare som kallar sig modefotograf och som visat sig utnyttja unga kvinnor på ett grymt sätt. Wallander vill veta mera om den unga kvinnan och han beger sig till Moldavien där han möter hennes förtvivlade far och tvillingsyster. De berättar en annan historia om Tatiana, att hon var lycklig och skickade hem stora summor pengar.
Tillbaka i Sverige krockar en förvirrad Kurt med sin bil, Mattson får honom sjukskriven så att han ska hålla sig borta från utredningen. Men Kurt fortsätter i smyg att utreda fallet efter eget huvud och fallet leder honom till tragiska relationer, men är det i alla lägen rätt att berätta sanningen? Samtidigt har Kurt fått svar från läkaren om minnesutredningen. Han öppnar kuvertet och stirrar tyst på läkarens ord i brevet.

Betyg: 3 / 5


Är det en film där Tom Cruise och Morgan Freeman har roller så vill jag naturligtvis ge den en chans, eftersom det är skådisar jag tycker ganska bra om. Obilivion är en Sci-Fi där Tom Cruise är den sista robotreparatören på jorden. Det är en riktigt snyggt gjord film där man får se en jord som är avfolkad efter en naturkatastrof, där vår måne förstörts. Tycker inte att Obilivion är riktigt som andra filmer i denna genre, utan den känns lite överraskande och annorlunda.

Handling: Jack Harper är en av de sista robot-reparatörerna som är stationerad på Jorden.
Jacks uppdrag, som är en del av en massiv operation för att utvinna viktiga resurser efter årtionden av krig mot ett skrämmande hot kallade "Scavs", är nästan fullbordat.
En dag raseras Jacks tillvaro plötsligt när han räddar en vacker främling från ett nedskjutet rymdskepp. Hennes ankomst utlöser en kedja av händelser som tvingar honom att ifrågasätta allt han vet och som lägger mänsklighetens öde i hans händer.

Betyg: 3 / 5


Till sist kikade vi på Warm Bodies. Gillar egentligen inte zombie-filmer, men har ju hört att boken som filmen bygger på skall vara riktigt bra, så jag var otroligt nyfiken på filmen. För att vara zombie-film så var denna verkligen annorlunda. Här handlar det om en zombie med känslor.  R som han kallas är i 20-årsåldern då han blir zombie, detta när världen drabbas av en epidemi. Storyn berättas ur hans synvinkel. Han har skaffat sig en egen bostad och tycker att zombielivet är urtrist, ända tills han träffar en mänsklig tjej. Kan absolut rekommendera denna film, som var urtrevlig och riktigt rolig.

Handling: R är en ung man i en existentiell kris - han är en zombie. Han hasar sig genom ett Amerika förstört av krig och social kollaps. Hans själlösa hunger efter sina odöda kamrater är stor, men han längtar också efter något mer än blod och hjärna.
Efter att ha återupplevt en tonårspojkes minnen efter att ha ätit upp hans hjärna gör R ett oväntat val som blir början till en spänd, tafatt och konstigt relation med offrets mänskliga flickvän. Julie är en frisk fläkt av färg i det övrigt trista och grå landskapet som omger R. Hans beslut att beskydda henne kommer att förvandla inte bara R, men hans död, och kanske hela den livlösa världen.

Betyg: 4 / 5