tisdag 21 oktober 2014

Tematrio - Prisvinnare


I anslutning till att man skall utse vinnarna i Augustpriset så vill Lyran att vi skall Berätta om tre prisade böcker du läst eller har lust att läsa.

1. Aprilhäxan av Majgull Axelsson vann Augustpriset för skönlitterär bok 1997. En jättefin bok om en kvinna som många år legat sängbunden på ett sjukhem, men hon har förmågan att som en liten gnista kunna sitta i en annan människa eller ett djurs öga för att komma utanför sjukhemmet. På så vis följer hon sina systrar.

2. Augustpriset för barn- och ungdomsbok vann Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld år 2010. Detta är en jättemysig bok som både bjuder på allvar och skratt och lite förälskelse.  Boken handlar om Maja som bor i Stockholm med sin pappa, men tillbringar varannan helg med sin mamma i Norrköping. Det hela börjar med att Maja sågar av sig sin tumme på en lektion för att sedan följas av en hel del annat. Författarinnans språk är så fint tycker jag.

3. Så till en bok jag inte läst men gärna vill läsa. Bea Usmas bok Expeditionen: En kärlekshistoria, vilken vann Augustpriet för bästa fackbok 2013 lockar mig väldigt. Har hört så otroligt mycket positivt om den. I denna bok letar författaren efter sanningen bakom Andrées expedition i ballong till Nordpolen.


10 kommentarer:

 1. Vill också läsa Expeditionen. Och Här ligger jag och blöder lockar också, om inte annat så för att jag gillar titeln.

  SvaraRadera
 2. Ja, Expeditionen lockar, särskilt efter det att jag lyssnade på Bea Uusmas Sommar-program för några veckor sedan. Här ligger jag och blöder var en värdig vinnare!

  SvaraRadera
 3. Har inte läst någon av dessa böcker. Jag har märkligt svårt för Majgull Axelsson.

  SvaraRadera
 4. Expeditionen högläser jag och sambon just nu, har dock bara de allra sista sidorna kvar nu! Majgull Axelsson är en favorit här.

  SvaraRadera
 5. Expeditionen är den enda av dina tre som jag läst.

  SvaraRadera
 6. Den första och sista är verkligen himla bra, den sista har även förekommit i många av mina samtal den senaste tiden :) Den mittersta har jag inte läst.

  SvaraRadera
 7. Har bara läst tvåan och inledningen med tummen fick blödiga mig att nästan svimma :) Mycket välskriven!

  SvaraRadera
 8. Expeditionen vill jag så gärna läsa.

  SvaraRadera
 9. Ettan har jag läst och gillat och trean vill jag, precis som du, läsa, men jag behöver införa köpstopp ett tag, så jag får undan lite olästa böcker som jag redan har hemma...

  SvaraRadera
 10. Har inte läst någon av dessa. Men tack för tipsen.

  SvaraRadera