söndag 19 juli 2015

Den unga eliten


Titel: Den unga eliten
Författare: Marie Lu
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Tryckt: 2015
Antal sidor: 306
Finns Bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack till Modernista för boken!

Efter att ha läst och gillat Legend-serien av Marie Lu, så blev jag nyfiken att läsa Den unga eliten, som är första boken i hennes nya bokserie för unga vuxna.

Jag hade förväntat mig en berättelse som var lite lik Legend-böckerna, men det här var en helt annan sak. Detta är lite som fantasy möter Heroes eller X-men. Den här världen har genomlidit en sjukdom som kallas blodfebern, och de barn som överlevt denna sjukdom får olika defekter, men de får även övernaturliga förmågor. Huvudkaraktären heter Adelina och hon var ett av de överlevande barnen. Det var först i samband att hon skall rymma från sin far som hon upptäcker sina krafter. I samband med rymningen råkar hon även ta död på sin pappa vilket resulterar i att hon fängslas och hotas av avrättning. När hon så skall avrättas så blir hon räddad av ett gäng andra ungdomar som också har förmågor. De kallas Den unga eliten..

Som sagt så hade jag inte riktigt väntat mig en fantasyberättelse, men eftersom jag gillar fantasy så gjorde det inget. Tyckte på något vis att Marie Lus språk var lite mer poetiskt och nyanserat i denna berättelsen. Berättelsen var aningen långsam i tempot, men det har jag absolut inte något emot. Tyckte även om världen som författaren har byggt upp. Men jag kan inte påstå att jag fick något riktigt grepp om alla karaktärerna. Sedan tyckte jag att man återkom alldeles för mycket till Adelinas deprimerande barndom, vilket kändes lite tjatigt. Men jag tycker ändå att helheten var riktigt okej. Det var mörker och det var spänning och slutet väcker verkligen nyfikenhet inför nästa bok. som jag absolut kommer att läsa.           

Handling: Adelina  Amouteru överlevde blodfebern. För ett årtionde sedan svepte denna dödliga sjukdom över hennes land. De flesta som smittades dog, medan de barn som överlevde blev märkta av sjukdomen på egendomliga sätt och började kallas malfetto.
   Adelinas svarta hår blev silverfärgat, hennes ögonbryn blonda, och hon har bara ett ärr där hennes vänstra öga en gång satt. Hennes pappa ser henne som ett olycksbarn som förstör familjens goda namn och står i vägen för deras framgång.
   Men några av de som överlevt febern sägs ha mystiska och kraftfulla förmågor, och även om deras identiteter förblir hemliga har de kommit att kallas Den unga eliten.
   Teren Santoro är ledare för en organisation vars uppgift det är att leta upp dessa personer och förgöra dem innan de kan förgöra nationen. Enzo Valenziano är medlem i Dolksällskapet, en hemlig sammanslutning som letar upp andra inom Den unga eliten innan Santoro hittar dem. Men när dessa två konfronteras med Adelina möter de krafter som de aldrig tidigare skådat...
   Adelina har egenskaper som inte är av denna värld. Hon har också ett hämndlystet mörker i sitt hjärta. Och ett begär att krossa alla som vågar trotsa henne.


Betyg: 4 / 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar