måndag 13 juli 2015

Invandrarna


Titel: Invandrarna
Författare: Vilhelm Moberg
Bokförlag: Bonnier Pocket

Format: Pocket
Tryckt: 2013
Antal sidor: 622
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus

Invandrarna av Vilhelm Moberg är andra delen i författarens storslagna Utvandrarsvit. Läste dessa böcker en gång när jag var ung, och när de kom i den här fina pocketutgåvan härom året så var jag bara tvungen att köpa dem. Läste ganska omgående Utvandrarna, men det tog ända till nu innan andra boken blev läst.

I första boken fick vi följa Karl Oskar och Kristina i deras hem i Småland och sedan deras dramatiska båtresa till Amerika, då de bestämt sig för att utvandra från ett fattigt Sverige tillsammans med några bekanta från samma socken.

I Invandrarna så kommer Karl Oskar och Kristina, deras familj och de andra svenskarna fram till Amerika. Här får vi följa med på deras strapatser tills de kommer fram till platsen där de tänker starta sitt nya liv. Vi får även följa första året i deras nya hemland Amerika.

Vilhelm Moberg var en otroligt författare. Han lyckades verkligen göra sina karaktärer och miljöer levande. Man njuter av varje ord i hans böcker. De är så otroligt detaljrika. Så här kan det låta på sina ställen i boken:

"Och lummig sken grönskan och frodigt stod gräset, och nu i mognadens månad augusti tyngdes de bärande vildträden av sina frukters rikedom."

I Invandrarna så är det mer Kristinas syn på saker och ting som vi får berättat för oss, vilket jag tycker är oerhört spännande. Det enda lilla irritationsmomentet var att det var tryckfel på några ställen, men det bortser jag ifrån eftersom jag fullständigt älskar boken.

Baksidestext: Vid midsommar 1850 ankommer briggen "Charlotta" hamnen i New York och emigranterna från Sverige har äntligen nått sitt mål: Amerika. Och det nya landet tar emot dem med öppna armar. Karl Oskar, Kristina och deras barn börjar omgående den långa färden till Minnesota, där de skall bygga sitt nya hem. Som sällskap har de sina reskamrater från Ljuder socken och de blir också ett stöd och en stor trygghet.


Betyg: 5 / 5

Läst i Klassikerutmaningen sommar 2015
Läst i Läs-a-lot sommar 2015


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar