söndag 5 juli 2015

Järnblod


Titel: Järnblod
Författare: Liza Marklund
Bokförlag: Piratförlaget
Format: Inbunden
Tryckt: 2015
Antal sidor: 394
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Vill tacka Piratförlaget för boken!

Oj, oj, oj!! Känns verkligen lite sorgligt när sista sidan i Liza Marklunds bok Järnblod är utläst. Detta är ju sista delen i serien o journalisten Annika Bengtzon, en serie som tog sin börja i boken Sprängaren 1998. 

När jag läste första boken i serien för så länge sedan så fastnade jag fort. Boken var lättläst, skriven med en bra språk och jag tyckte att den kändes modern och aktuell. Så har jag sedan känt även med de övriga böckerna när serien hart fortsatt. Journalisten Annika Bengtssons karaktär har utvecklats under resans gång, händelserna har följt med utvecklingen i vårt samhälle och intrigerna har varit spännande.

I Järnblod är det kris inom tidningsvärden. Papperstidningen skall avvecklas och man skall endast satsa på nätbaserade nyheter. Annikas egen syster är plötsligt försvunnen. Samtidigt som detta så sker en hel del annat i Annikas liv som kastar skuggor över fall från tidigare böcker. Hon får även återvända till bruksorten där hon växte upp och konfrontera en del traumatiska händelser från det förflutna.

Tycker att Liza Marklund har knutit ihop hela serien på ett ypperligt sätt här i sista boken. Tempot är lite långsamt och berättelsen är ganska mörk och det passar så otroligt bra. Samtidigt kan man se att det finns framtidshopp. Så ett bättre avslut på en riktigt bra serie kunde man absolut inte önska sig. Toppenbra!!

Baksidestext: Annika Bengtzons syster Birgitta är försvunnen. Hon gick iväg till jobbet en söndagsmorgon, men kom aldrig fram. Det sista livstecknet är ett sms: Annika. hjälp mig!

Kvällspressens papperstidning ser ut att gå i graven. Om det inte sker ett mirakel kommer chefredaktör Anders Schyman att gå till historien som den som lade ner den svenska journalistiken.

Under tiden pågår en uppmärksammad rättegång om ett bestialiskt mord på en uteliggare.

Dagarna går och Birgitta kommer inte tillbaka. För att förstå vad som hänt hennes syster måste Annika återvända till sin barndoms bruksort och konfronteras med sitt eget våldsamma förflutna.


Betyg: 5 / 5

Läst i spänningsutmaning 2015

2 kommentarer:

  1. Jag läste flera av de första böckerna om Annika Bengtzon, men slutade av ngn anledning att följa serien sedan. Nu blir jag sugen på att fortsätta läsa flera böcker!

    SvaraRadera