måndag 13 juli 2015

Fallet med de försvunna böckerna


Titel: Fallet med de försvunna böckerna
Författare: Ian Sansom
Bokförlag: Massolit
Format: Pocket
Tryckt: 2012
Antal sidor: 327
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus

Fallet med de försvunna böckerna av Ian Samson hade jag hört mycket gott om, så jag köpte den härom året då jag hittade den i bra skick på second hand.

Jag hade fått för mig att detta skulle vara en lite småspännande deckarhistoria. När jag väl började läsa boken så insåg jag att det inte bara var fokus på deckarbiten utan på allt möjlig annat dråpligt som den inflyttade nya bibliotekarien Israel Armstrong råkar ut för när han kommer till byn Tundrum på Irland. Det är meningen att han skall arbeta på ortens bibliotek, men han upptäcker att det är nedlagt och att samtliga bibliotekets böcker är försvunna. 

Boken är väldigt lättläst, jag gillar karaktären Israel, men sedan finns det även några andra karaktärer som jag tycker är lite mindre älskvärda. Men trots det så är helheten ändå riktigt bra. Kan absolut rekommendera den, för man får sig lite goda skratt emellanåt. 

Baksidestext: Israel Armstrong är en känslig själ. En bokälskande vegetarian i manchesterkostym som flyttar till Irland för ett efterlängtat jobb som bibliotekarie. Men när han efter tolv timmars resa kommer fram upptäcker han att biblioteket har stängt, för gott, och att hans nyblivna chef har "glömt" berätta att hans tjänst numera består i att köra en bedagad biblioteksbuss.

Strandad långt ute på den irländska landsbygden har Israel två val: att med svansen mellan benen återvända till sitt halvdana liv i London och sitt halvdana jobb på en lågprisbokhandel i ett köpcentrum, eller att stanna kvar och sätta sig bakom ratten på en bokbuss som sett bättre dagar, och som inte bara saknar hyllor utan också böcker. För det visar sig vara nästa hake. Bibliotekets samtliga femtontusen böcker har försvunnit. Men vem stjäl så många böcker? Och hur?

Den högst motvillige hjälten finner sig snart indragen i såväl jakten på böckerna som i lokalbefolkningens romantiska intriger. Ingendera leder dit Israel väntat sig..


Betyg: 4 / 5

Läst i Läs-a-lot sommar 2015

2 kommentarer:

  1. Jag tyckte inte så väldigt bra om boken, jag retade mig på karaktärerna. Rolig idé dock. Får se om jag läser uppföljaren.

    SvaraRadera
  2. Låter som en mysig bok :)

    SvaraRadera