fredag 12 februari 2016

Bränd himmel


Titel: Bränd himmel
Författare: Gilly Macmillan
Översättare: Johan Nilsson
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Tryckt: 2015
Antal sidor: 457
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack för boken Modernista!

Bränd himmel av Gilly Macmillan dök överraskande upp från Modernista tidigt förra hösten. En bok som jag inte väntat mig att få. Den har sedan dess blivit liggande, men ju fler recensioner jag sett på denna, desto mer nyfiken har jag blivit. Nu har jag äntligen läst den och förstår varför så många tycker om den.

Boken handlar om hur 8-åriga Ben, under en utflykt med sin mamma Rachel plötsligt försvinner spårlöst. Detta är ju ett tufft och fruktansvärt ämne att läsa om. Har man själv barn så förstår man vilken mardröm Bens föräldrar hamnar i när detta inträffar. Vad mer som slår mig när jag läser boken är hur hemska människor kan vara i sådana situationer, både privatpersoner och pressen. Man blir så berörd och upprörd under resans gång.

Boken är väl uppbyggd och med stegrande spänning. Kapitlen är korta och de berättas antingen ur mamma Rachels synvinkel eller ur kriminalkommisarie James Clemos. Förutom deras berättelser så finns blogginlägg, anteckningar från psykologisk utvärdering av kommissarie Clemco, e-postmeddelanden mm. Ett riktigt bra upplägg som gör det hela väldigt intressant och spännande, och gör dessutom att det går otroligt snabbt att läsa boken. Man får följa allt som händer runt utredningen och sökandet efter Ben och jag känner hela tiden att inget känns självklart, och när slutet kommer så överraskar det verkligen.

Baksidestext: Under en söndagsutflykt i Leigh Woods strax utanför Bristol låter Rachel Jenner sin åttaåriga son springa i förväg. Ben är utom synhåll bara en kort stund. Sen är han borta - och Rachel befinner sig mitt i varje förälders värsta mardröm.
   I media slår försvinnandet ner som en bomb. Några ödesdigra handlingar får både pressen och allmänheten att vända sig mot Rachel. Och samtidigt visar det sig att Rachels syster bär på fruktansvärda hemligheter.
   Kriminalkommissarie James Clemo och hans kollega Emma Zhang arbetar intensivt med det prestigefyllda fallet. Men när ledtrådar slutar i återvändsgränder och lögner kommer fram i ljuset blir läget allt mer desperat - för alla inblandade.
   Rachel är pressad till bristningsgränsen av sorgen och den förkrossande oron över sin son, av trycket från polisutredningen och den hårt dömande allmänheten. Vem kan hon egentligen lita på? Och vem kan lita på henne?


Betyg: -5 / 5


Läst i spänningsutmaning 2016


6 kommentarer:

 1. Himla bra, gillade att jag gick runt och misstänkte så många :)

  SvaraRadera
 2. Jag fick oxå den här som en överraskning, har inte läst den men ska tatag i det, blev super taggad nu när jag såg din recension! :)

  SvaraRadera
 3. Låter som något jag kanske skulle gilla.

  SvaraRadera
 4. Åhh, låter som en perfekt bok för mig, tack för tipset!

  SvaraRadera
 5. Den här gillade jag väldigt mycket! Så spännande!

  SvaraRadera
 6. Ja den gillade jag också, väldigt bra och inte alls som man trodde.

  SvaraRadera