fredag 26 februari 2016

Uppstigandet


Titel: Uppstigandet
Författare: Karen Bao
Översättare: Lena Jonsson / Emma Jonsson
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Tryckt: 2015
Antal sidor: 302
Finns bla. att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Vill tacka Modernista för boken! 

Uppstigandet av Karen Bao är första delen i en serie som heter The Dove Chronicles. Det är en fantasy/sci-fi och målgruppen är tonåringar & unga vuxna. Fick denna för ca ett år sedan som ett spontanutskick från förlaget och den har tyvärr blivit liggande ända till nu.

Berättelsen utspelas på månen där baser under många år byggts upp efter stora problem på jorden. Sedan dess har jorden och månen varit i strid med varandra. Huvudkaraktären är 15-åriga Phaet, som när boken börjar jobbar i ett växthus. Hon bor med sin mamma och sina syskon och pappan är död. Vissa omständigheter gör att hon kommer att bli den yngsta tjejen som någonsin antagits till milisen.

När jag startade att läsa boken så kändes de väldigt seg och jag tyckte även att språket kändes lite barnsligt på något sätt. Men jag måste säga att berättelsen tog sig och den blev verkligen spännande efter ett tag och innan jag kommit till slutet så inser jag att jag vill veta mer. Tycker även att flera av karaktärerna är riktigt intressanta och Phaet växer enormt under resans gång. Att berättelsen utspelar sig på månen var verkligen lite intressant. Men den sega början och att språket inte riktigt passade mig drog definitivt ner betyget en aning. 

Baksidestext: Femtonåriga Phaet Theta har levt hela sitt liv i en koloni på månen. Hon har knappt sagt ett ord sedan hennes pappa dog i en olycka för nio år sedan. Hon tar hand om plantorna i Växthus 22, låter sin bästa vän föra hennes talan och håller sig borta från regeringens radar.
   Så arresteras en dag hennes mamma.
   Enda sättet för Phaet att rädda sina yngre syskon från det förnedrande Härbärget är att ta värvning i milisen, den ansiktslösa armé som övervakar månbaserna och skyddar dem mot attacker från desperata jordbor. Utbildningen är brutal, men det är också här Phaet ingår i en komplicerad men meningsfull allians med den övernaturligt begåvade Wes, en outsider liksom hon själv.
   Uppnå hög rang, rädda sina syskon, befria sin mamma: det är så planen ser ut. Tills Phaets logiskt ordnade värld börjar spricka i fogarna...  


Betyg: 3+ / 5

Läst i #läsalotsport16

2 kommentarer:

  1. Jag kom aldrig ifrån det sega och jobbiga språket så la tillbaka boken i olästhögen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det störde mig jättemycket i början, men när storyn tog fart klarade jag att bortse ifrån det lite i alla fall. Språket kändes väldigt barnsligt på något sätt.

      Radera