fredag 5 februari 2016

Den röda adressboken


Titel: Den röda adressboken
Författare: Sofia Lundberg
Bokförlag: Bullet Point Publishing
Format: Inbunden
Tryckt: 2015
Antal sidor: 287
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Vill tacka Bullet Point Publishing för boken!

Nu har jag äntligen läst Den röda adressboken av Sofia Lundberg. Detta är författarens skönlitterära debut.

Boken handlar om 96-åriga Doris. Hon bor i Stockholm och den enda släkting hon har kvar är hennes systers barnbarn Jenny med familj  vilka bor i USA. Alla människor som varit henne nära är redan döda. Så råkar Doris ut för en olycka, hamnar på sjukhus och är döende.

Doris fick en röd adressbok av sin pappa när hon var barn, en adressbok som följt henne hela livet. I denna finns alla människor som hon träffat under livets gång människor som betytt något för henne då även hennes stora kärlek. Hon vill lämna efter sig sina minnen till sin släkting Jenny så att någon skall ta del av hennes minnen, och lära känna alla människor hon mött och upplevelser hon varit med om.

Detta är absolut en av de vackraste och mest sorgliga berättelse jag läst på länge. Författarinnans språk är så mjukt och fint och handlingen berör, skrapar känslor och tankar. Det är en berättelse om minnen, ensamhet, saknad och kärlek. Boken är så fin och jag rekommenderar verkligen alla att läsa den. Ni kommer inte att bli besvikna.

Baksidestext: Livet är som ett pärlband av människor. Vi möts och vi älskar, vi skiljs år, vi skrattar förtroligt i djup vänskap, vi går igenom nederlag och vi får våra hjärtan krossade.

Doris har haft samma adressbok sedan 1928. I den finns hennes alldeles egna pärlband av människor som hon mött genom åren. Nu lever hon ensam i en lägenhet i Stockholm. De flesta av namnen i adressboken är överstrukna, döda, och de enda avbrotten i ensamheten är hemhjälpens besök och samtalen med systerns dotterdotter Jenny på andra sidan Atlanten. En dag börjar Doris skriva ner sina minnen om vännerna i adressboken så att Jenny, som blir den enda att minnas Doris, också får tillgång till hennes minnen.


Betyg: 5 / 5

11 kommentarer:

 1. Helt ny bok för mig men den låter lockande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har efter ditt tips läst den och jag håller med.

   Radera
 2. Den här verkar väldigt fin. Tack för tipset :)

  SvaraRadera
 3. Låter som en bok jag skulle gilla!

  SvaraRadera
 4. Det låter som en fin bok!

  SvaraRadera
 5. Den här blev jag lite nyfiken på! Kul att den blev din Månadsbästa! Får nog kolla upp den!

  SvaraRadera
 6. Jag hade missat ditt inlägg om den här men hittade som tur vad din hyllning tack vare Månadens bästa bok. Boken hamnade direkt i min önskelista!

  SvaraRadera
 7. Så fin den verkar. Kände inte alls till denna tidigare. Tack för tips! :)

  SvaraRadera
 8. Det här verkar vara en jättefin bok, helt ny för mig så tack för tipset! :)

  SvaraRadera
 9. Har läst den nu och den är ju helt bedårande sorlig och underbar!
  Kram Cissi

  SvaraRadera