söndag 7 februari 2016

Ru


Titel: Ru
Författare: Kim Thúy
Översättare: Marianne Tufvesson
Bokförlag: Sekwa
Format: Danskt band
Tryckt: 2013
Antal sidor: 151
Finns att köpa i olika format hos: Adlibris | Bokus | CDON

Har länge längtat efter att läsa Ru av Kim Thúy och nu är det gjort. När författarinnan var tio år flydde hon från Vietnam och efter att ha bott i ett läger i Malaisia så kom hon till slut till Kanada.

Denna berättelse bygger på författarinnans egna livsupplevelser. Hon föddes som sagt i Vietnam, men bor numera med man och barn i Kanada. Detta är en berättelse som skildrar livet i Vietnam. Den skildrar också den tid då familjen bodde i ett läger i Malaisia och sedan hur det blev i nya landet Kanada. Berättelsen är inte skriven i tidsföljd utan man hoppar fram och tillbaka tidsmässigt och mellan de olika länderna. Men jag måste säga att man aldrig blir förvirrad trots detta. Hon skriver så bra så man har full koll på skeendena hela tiden. Det är inte heller svårt att följa de olika karaktärerna i form av mostrar och morbröder och kusiner i mängder.  

Jag tycker att språket är väldigt poetiskt, Tack vare bokens uppbyggnad med väldigt lite text på varje sida så är boken så lättläst. Det tog två sittningar för mig att läsa ut den. Jag njöt av språket och berördes mycket av handlingen. Kan varmt rekommendera er att kolla upp denna duktiga författarinna.

Så här står det bl.a. på baksidan av boken:
Jag kom till världen under TET-offensiven nägra dagar in på det nya året, Apans år, när explosionerna från de långa smatterbanden som hängde utanför husen ackompanjerades av knattret från kulsprutorna. 


Betyg: 4+ / 5


Läst i Hyllvärmarutmaning 2016 och En världsomsegling på 366 dagar

6 kommentarer: