onsdag 24 augusti 2016

Tusen strålande solar


Titel: Tusen strålande solar
Författare: Khaled Hosseini
Översättare: Johan Nilsson
Bokförlag: Wahlstöm & Widstrand
Format: Pocket
Tryckt: 2008
Antal sidor: 405
Finns att köpa i olika format hos: Adlibris | Bokus | CDON

För några år sedan läste jag  Flyga drake som var författaren Khaled Hosseinis debutroman. Det var en bok som jag kom att tycka mycket om, så jag bestämde snart att jag ville läsa mer av författaren. Det har dröjt ända till nu innan jag läst Tusen strålande solar. Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge brukar man ju säga.

Berättelsen i denna bok sträcker sig över drygt 30 år med början på 1970-talet och platsen är Afhanistan. Den handlar om två  kvinnor som man får följa sedan barndomen. Först har vi Mariam som växte upp i Herat och hon kallades för oäkting eftersom hennes rika far gjort en hushållerska gravid. De blir förvisade att bo avsides under många år. Då Mariam är 15 år dör hennes mamma och hon blir då bortgift med den 30 år äldre mannen Rashid och hon måste flytta till honom i Kabul.

Den andra unga kvinnan Laila är 20 år yngre och lever ett lite friare liv i Kabul där hennes pappa arbetar som lärare. När föräldrarna blir dödade under strider i staden och grannpojken som hon är kär i rest iväg blir hon omhändertagen av Rashid och Mariam och Rashid tar den då 14-åriga Laila till sin andra fru.

Vi får här ta del av hur dessa två kvinnor får leva under tvång, hot och misshandel. När Laila kommer in i familjen är kvinnorna först svartsjuka och elaka mot varandra men de kommer snart att bli vänner som hjälper och stöttar varandra i allt svårt.

Samtidigt med kvinnornas historia får vi följa utvecklingen i Afghanistan under dessa 30 åren. Först den sovjetiska ockupationen, sedan strider mellan olika inhemska grupperingar, talibanernas skräckstyre där i stort sett allt förbjuds och kvinnornas värde sjunker till i stort sett noll. Och till sist terrorism och självmordsbombare på 2000-talet.

Älskar verkligen Hosseinis lite poetiska språk och tycker att hans berättelse känns så äkta och trovärdig. Berättelsen rör verkligen upp känslor. Man blir både arg och otroligt ledsen över att läsa om en människosyn, och då speciellt en kvinnosyn som är så snedvriden. Grät mig i stort sett igenom hela slutet på boken. Kan inte annat än varmt rekommendera alla att läsa Hosseinis böcker för de är verkligen helt fantastiska.

Baksidestext: Mariam är bara femton år gammal, fattig och utan utbildning när hon tvingas resa till Kabul för att gifta sig med en trettio år äldre man. Efter nästan tjugo år i ett kärlekslöst och våldsamt äktenskap får Mariam sällskap i sin olycka av den unga Laila - hustru nummer två som tvingas glömma sin kärlek till grannpojken efter att hennes föräldrar dött i ett bombdåd.
   Medan de båda kvinnorna uthärdar det ständigt upptrappade våldet, i hemmet såväl som på Kabuls gator, kommer de varandra allt närmare.


Betyg: 5 / 5

Läst i min egen Sommarläsning 2016, Hyllvärmarutmaning 2016 och En världsomsegling på 366 dagar


5 kommentarer:

  1. Kan bara instämma. Hosseinis böcker kan verkligen rekommenderas, men det är starka skildringar. Tusen strålande solar kan göra en både ledsen och förbannad, men det är förhållandena som han beskriver som man blir upprörd över, inte boken och författaren.

    SvaraRadera
  2. En fruktansvärd historia, men ändå vackert skildrad. Konstigt nog. Det är nog det som gör att den blir så stark, kontrasten mellan vad som berättas på vilket sätt.

    SvaraRadera
  3. Jag har inte läst något av Hosseinis böcker men jag borde kanske prova någon gång. Jag är alltid så osäker på om det här verkligen är min typ av bok, men utan att prova kan jag ju inte veta.

    SvaraRadera
  4. Den här måste (vill) jag läsa någon gång. Gillade Flyga drake mycket. Så mycket böcker och kort om tid.... ;)

    SvaraRadera
  5. Ja den där skall jag försöka läsa vid första bästa tillfälle. Tyckte mycket om flyga drake, både som bok och film.

    SvaraRadera