onsdag 11 april 2018

Nattetid under stenbron


Titel: Nattetid under stenbron
Författare: Leo Perutz
Översättare: Sven Christer Swahn
Bokförlag: Nilsson Förlag
Format: Flexband
Tryckt: 2017
Antal sidor: 292
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus
Tack till Nilsson Förlag!


Nattetid under stenbron är min första bekantskap med Leo Perutz. Denna bok skrevs om jag förstår det rätt redan 1951 och den kom ut som nyöversättning förra hösten. Tyckte att boken lät intressant så därför läste jag den.

Så här står det om handlingen:

"Rudolf II, kejsare över tysk-romerska riket och konung av Böhmen, är paranoid, slösaktig och egensinnig. I 1500­- talets Prag, kristendomens högsäte, styr han över en tom statskassa och ett hov fullt av snyltare. Under tiden, i gettot, vägleder mystikern och siaren, rabbinen Löw, sitt folk i en orolig tid av samlevnad mellan judar och kristna, medan den förmögne finansiären Mordechai Meisl gör affärer över hela Europa och har rykte om sig att äga en undangömd skatt. Meisls vackra fru Esther skapar en förbindelse av annorlunda slag mellan slott och getto: nattetid under stenbron, i drömmen, slingrar sig hon och kejsaren tätt intill varandra under skenet av en vit rosmarin och en röd ros. Bara genom att skilja blommorna åt kan den höge rabbinen Löw bryta förtrollningen och befria staden från Herrens vrede. "Nattetid under stenbron" är en tidlös berättelse om makt och pengar, kärlek och hämnd av den store magiske realisten inom tysk litteratur."

---

Detta var onekligen en udda bok. Handlingen var högst märklig. Ibland visst man inte om det var något verkligt som hände, om det var en dröm eller om personen i boken rent av var död. Gillade språket och det faktum att ibland var det allvar och ibland var det riktigt roligt. Men som sagt, det var lite förvirrande emellanåt. Det var säkert meningen att det skulle vara så, men det passade inte min sinnesstämning just när jag läste den. Kanhända får jag återkomma till boken vid ett senare tillfälle för att få mer klarhet.


Betyg: 3 / 5Inga kommentarer:

Skicka en kommentar