lördag 21 april 2018

Raya


Titel: Raya
Författare: Henrik Johansson
Bokförlag: Rastlös Förlag
Format: Danskt band
Utgiven: 2018-04
Antal sidor: 256
Finns bla. att köpa hos: Adlibris | Bokus
Tack till Rastlös Förlag för boken!

Har tidigare läst en roman och en novellsamling av författaren Henrik Johansson. Tyckte jättebra om båda så när jag hörda att författaren skulle ge ut en ny roman så blev jag naturligtvis nyfiken. Nu är boken Raya läst och glad är jag för det.

Så här står det om handlingen:

"En storm drar in över staden och förseglar bagerifabriken. En våg av vilda strejker sveper över landet. På fabriksgolvet sprider sig oron bland de osäkert anställda, något måste göras. De samlar sig och utmanar såväl fackklubben som företagsledningen.I stormens öga står en familj.
Raya jobbar som vikarie vid ugnen, den första kvinnan på sin post. Hennes mor förpackar brödet i slutet på linjen. Hennes styvfar är deras chef.
Detta kammarspel utspelar sig under ett dygn och två arbetsnätter där allt ställs på sin spets."


---

Denna bok utspelar sig som sagt i ett bageri och det är förlagt under drygt ett dygn. Här handlar det om Raya och hennes kollegor. Vissa är fastanställda men många går bara på tillfälliga anställningar och tryggheten är inte stor. Även Rayas mamma och styvpappa arbetar på företaget.

Denna berättelse tar upp viktiga ämnen som bristande anställningstrygghet, dålig och stressig arbetsmiljö, sexuella trakasserier och mycket mer. Vi får under det dryga dygnet följa arbetet, samtal mellan personer på arbetsplatsen. Man försöker få hjälp av facket i vissa frågor. Här tas användandet av sociala medier också upp.

Det är något med författarens språk och han sätt att skildra vardagliga skeenden på en arbetsplats som gör det hela så otroligt intressant. Jag hade svårt att släppa boken när jag väl börjat läsa. Att berättelsen tar upp vissa viktiga samhällsfrågor gör ju inte saken sämre. Det här blir en berättelse om hur irritationen jäser bland de anställda, konflikter mellan anställda och även konflikter med överordnade, och eftersom Raya har både mor och styvfar på företaget så blir det även lite familjefejd. Boken är verkligen så strålande skriven. Jag kan inte annat än beundra Henrik Johansson för hur han lyckas få en berättelse av detta slag så otroligt spännande och intressant. Och slutet var verkligen riktigt ruggig.


Betyg: 5 / 5

4 kommentarer:

 1. Låter som en intressant bok.

  SvaraRadera
 2. Den har jag läst och ska recensera den här veckan. Den var bra.

  SvaraRadera
 3. Håller med dig i allt! Denna blev ju sen också mars månads bästa bok för mig. ;)

  SvaraRadera
 4. Låter väldigt intressant, gillade den bok som jag läst tidigare av författaren.

  SvaraRadera