torsdag 26 april 2018

Rökridå


Titel: Rökridå
Författare: Krysten Ritter
Översättare: Hanna Williamsson
Bokförlag: Southside Stories
Format: E-bok
Antal sidor(fysisk bok): 305
Utgiven: 2018-03
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus
Tack till Southside Stories för boken!

När jag läste lite vad boken Rökridå handlade om så blev jag genast nyfiken. Detta är författaren Krysten Ritters debutroman. Måste tala om att inte ens när jag fick boken visste jag att Krysten också var skådespelerska. Men maken hade koll. Han kikar nämligen på tv-serien Jessica Jones.

Så här står det om handlingen:

Tio år har gått sedan Abby Williams senast besökte sin hemstad. Hon har försökt lämna allt som hände där bakom sig. Nu bor hon i Chicago och har en framgångsrik karriär som miljörättsjurist. Men ett rättsfall tvingar henne att återvända till den lilla staden Barrens i Indiana, och det dröjer inte länge förrän hon upptäcker oväntade kopplingar till en tio år gammal skandal, som kulminerade i att tonårstjejen Kaycee Mitchell försvann. Men i sina försök att ta reda på vad som egentligen hände med Kaycee börjar Abby tvivla på sina egna minnen. Vad är sant och vad är inte? Och när hon snubblar över en ännu värre hemlighet en obehagligt väletablerad företeelse som kallas Tävlingen går det upp för henne att det i det lilla samhället gömmer sig ett mörker som är större än någon tidigare anat.

---

Det som först intresserade mig med boken var att det handlade om att utreda miljöbrott. Denna bit var som jag trodde oerhört intressant. Men samtidigt som Abby kom tillbaka till sin gamla hemort Barrens i Indiana för utredningen så fick vi även följa med henne bakåt i tiden till hennes barndom och skoltid. Abbys barndomsvän Kaycee försvann efter de slutat skolan och sakta men säkert börjar Abby nu nysta upp saker som hände på den tiden. Hon träffar gamla vänner och bekanta från tonårstiden och de mötena blir inte alltid så angenäma. De river upp massa gamla sår. Man får också reda på varför hennes relation med fadern inte är så bra. Allt detta sammantaget gör att boken blir jätteintressant.

Den här boken sög tag i mig redan från första sidan och den var verkligen intressant och spännande ända till slutet. Författaren är otroligt bra på att beskriva karaktärerna, men även miljöbeskrivningarna är suveräna. Man känner riktigt atmosfären i omgivningarna. Berättelsen är ganska mörk och gripande och det gillar jag mycket. Ja som sagt, jag tyckte om boken riktigt mycket och hoppas på fler böcker från författaren.


Betyg: 4 / 5

 

2 kommentarer: