torsdag 19 juli 2018

Lånat silver och krossat glas


Titel: Lånat silver och krossat glas
Författare: Ewa Klingberg
Bokförlag: Historiska Media
Format: Inbunden

Utgiven: 2018-05
Antal sidor: 352
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Bokus 
Tack Historiska Media för boken!

Läste för ett tag sedan Manglade dukar och vikta servetter som var första delen i en serie av Ewa Klingberg. Jag tyckte jättemycket om den så jag blev oerhört glad när andra delen, Lånat silver och krossat glas damp ner i brevlådan för ett litet tag sedan. Nu är den äntligen läst.

Så här står det om handlingen:

"Jeanette begraver sin förolyckade man och känner sig framför allt lättad. Nu behöver hon inte ta tag i pappersarbetet och bodelningen som den planerade skilsmässan skulle innebära. Men knappt är maken i graven förrän Jeanettes besvärliga svärmor kräver att få flytta in i huset. Jeanette flyr då upp till husets vind, som behöver rensas ut. Där gör hon ett oväntat fynd något som för henne samman med ett gripande livsöde i slutet av 1800-talet."

---

Som i förra boken i denna trevliga serie så har även denna bok två parallella berättelser. Den ena handlar om Jeanette som egentligen skulle skiljas från sin man men i stället blir änka på grund av att maken förolyckas. Denna berättelse utspelar sig i nutid. Den andra berättelsen börjar 1874 och handlar om den unga Mathilda som skall börja som piga hos en rik man som det senare är meningen att hon skall gifta sig med, men Mathilda rymmer. Båda berättelserna startar i Huskvarna men den historiska delen förflyttar sig under många år till Värnamo. Tycker så mycket om att man blandar nutid med dåtid och båda berättelserna är väldigt intressanta, trots att jag gillar den historiska delen lite bättre. Det har nog att göra med att Mathilda är en så stark och självständig person vilket inte var så vanligt på den tiden. Det jag gillar minst med den nutida berättelsen är att Jeanette är ganska känslokall när det gäller makens dödsfall. Hon borde kanske känna mer oavsett tänkt skilsmässa eller ej.

Språket är väldigt levande och jag tycker att man kommer karaktärerna inpå livet. I både den nutida och dåtida berättelsen så har kvinnorna kreativa yrken, den ena målar och den andra fotograferar. Roligt också att några personer från första boken dök upp efter ett tag. Att det sedan är ett litet mysterium i berättelsen förhöjer så klart stämningen. Som sagt en jättetrevlig bok som jag varmt rekommenderar. Nu längtar jag så klart på att det skall bli höst då tredje delen i serien kommer, för den vill jag verkligen läsa.


Betyg: 4,5 / 5
 

2 kommentarer:

  1. tycke om denna, en ville veta hur det skulle gå för kvinnorna, intressant hur det var förr.

    SvaraRadera
  2. Är lite trött på alla nutid-och-dåtid-romaner, men jag gillade också första delen i serien så även denna blir nog läst!

    SvaraRadera