torsdag 20 september 2018

Hett i hyllan #162


Det har gått en vecka igen och det är torsdag, vilket innebär att det är dags för Hett i hyllan hos Bokföring enligt Monika. Där skall vi presentera någon bok som har stått och samlat damm i bokhyllan i eviga tider, låta den komma fram i ljuset och ta plats.

Veckans bok hos mig blir Krogen av Emile Zola. Detta är en gammal klassisk Parisskildring och den gavs ut för första gången 1877. Denna pocketutgåva gavs ut år 2000 av Natur och Kultur. Det här är ytteligare en bok som jag hittade på Myrorna för flera år sedan. Hade totalt glömt att jag köpt den tills jag hittade den bakom en packe andra böcker idag.

Så här står det om boken:

"Krogen tillhör de klassiska parisskildringarna och är samtidigt en av de första realistiska berättelserna om storstadsproletariatets vardagsliv. I centrum står tvätterskan Gervaise, som tillhör en deklasserad del av släkten Rougon-Macquart. Med obönhörlig konsekvens beskriver Zola hur hon och hennes familj drivs till undergång i alkoholism. Det tragiska ämnet till trots finns här ändå åtskilliga komiska scener. Författaren skildrar tillvarons laster och lustar med samma sinnligt smittande förtjusning.
Krogen ingår som en av tjugo fristående volymer i den väldiga romansviten om släkten Rougon-Macquart, som utspelas mot bakgrund av andra kejsardömets uppgång och fall, från statskuppen 1851 fram till fransk-tyska kriget 1870–71."4 kommentarer:

 1. denna har jag inte läst, gillar Zola

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte läst något av författaren men blivit rekommenderad att läsa honom.

   Radera
  2. har du sett serien The Paradise är i svt? Émile Zolas roman Damernas paradis (Au Bonheur des Dames) är förlagan, tiden är 1875 och platsen Newcastle.

   Radera
 2. Emile Zola har jag nog faktiskt aldrig läst frivilligt, bara i skolan :)

  SvaraRadera