onsdag 26 september 2018

Kall, kall jord


Titel: Kall, kall jord
Författare: Adrian McKinty
Översättare: Nils Larsson
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Utgiven: 2016-11
Antal sidor: 344
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Bokus

Kall, kall jord av Adrian McKinty fick jag hem från Modernista för ganska länge sedan som en överraskningsbok. Sen har den tyvärr blivit stående i bokhyllan ända till nu. Hade hört lite blandade åsikter om denna så jag var aningen tveksam till att läsa den. Men jag bestämde mig ändå för att göra det.

Så här står det om handlingen:

"Två personer har hittats döda. Den ena har lämnats, mördad, i en bil vid vägkanten. Det var meningen att man skulle upptäcka honom snabbt. Mördaren vill sända ett budskap. Den andra personen är en ung kvinna som hittats hängd i ett träd långt inne i skogen. Utan tvivel ett självmord. Kvinnan hade alldeles nyligen fött barn, men det finns inga spår av barnet på platsen.
På ytan tycks ingenting förena de två fallen. Men kriminalinspektör Sean Duffy vet att det finns kopplingar, och att de bara väntar på att tas fram i ljuset.
Sean har löst sex mord i sin karriär, men har hittills aldrig lyckats ställa någon av gärningsmännen inför rätta. Den här gången är han fast besluten om att någon ska få betala..."


---

Läste denna Sean Duffy-Thriller med blandade känslor. Det var ju mycket man kände igen från vad man hört om perioden på Nordirland tidigt 1980-tal då strider mellan katoliker och protestanter rasade och när det hungerstrejkades bland fångar. Denna igenkänning var intressant. Sedan var det också massor med musikreferenser - grupper, artister, låtar och klassiska musikstycken - och det är sådant som jag alltid gillar. Själva mordhistorien var också intressant och spännande på ett sätt. Men det var något med språket som gjorde att jag och boken inte klickade riktigt. Det gick lite för långsamt i mitt tycke. Men så är det. Alla böcker passar inte till hundra procent och ibland kan det vara fel bok vid fel tillfälle.


Betyg: 3 / 5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar