onsdag 26 september 2018

Slaget om Salajak


Titel: Slaget om Salajak
Serie: Krönikan om Jarmaland
Författare: Johan Theorin
Bokförlag: Bonnier Carlsen
Format: E-bok
Utgiven: 2018-05
Antal sidor(fysisk bok): 350
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Bokus
Tack till Bonnier Carlsen för boken!

Har ju läst alla Johan Theorins böcker ur hans deckarserie som utspelar sig på Öland, och gillat dem jättemycket. När jag hörde att han skrivit nytt så blev jag så klart nyfiken. Slaget om Salajak är första boken i en serie för åldersgrupp 9 - 12 år. Tycker ju att det är superkul att läsa böcker för yngre åldrar emellanåt, både för egen del och för att tipsa den yngre generationen bland släkt och vänner.

Så här står det om handlingen:

 
"I fjällborgen Salajak vaknar det kungliga hwitergardet och sträcker ut sina lädervingar efter den långa vinterdvalan. Ristin och de andra i gardet flyger upp över Salajak för att välkomna de hundra hwiterkrigare som återvänder hem från människornas värld med kött. Färskt kött … Samtidigt rymmer de tre bröderna Egg från sin småländska gård för att ansluta sig till krigshären som ska stoppa hwitrernas illdåd. Mellanbrodern Niklis vill bli knekt och storebrodern Samuel, dråparen, har en dröm om att bli riddare. Lillebrodern Jöran vill mest att bröderna ska återvända hem, innan fru Död möter dem alla.
Runt krigshären som tågar mot fjällen i norr sammanflätas olika öden, och oundvikligen dras de mot den bottenlösa avgrund bortom Salajak där Hel härskar – Jarmaland. En värld av mörker och is.
Följ med på ett äventyr i 1300-talets Sverige. En tid fylld av krig och maktkamp och där hwitrer, feer och lindormar var lika verkliga och farliga som digerdöden. En blivande fantasyklassiker i historisk tappning."

---

Den här boken var riktigt rolig att läsa. Det märktes att den är skriven för en yngre publik, för språket är ganska enkelt. Boken är otroligt lättläst och den är enormt fantasifull. Jag gillar verkligen alla övernaturliga väsen som boken är full av och tycker mycket om karaktärerna. Sen hittade jag otur nog personnamn som börjar med små bokstäver på flera ställen, och sådant sticker väldigt i ögonen på mig. Men i det stora hela en supertrevlig fantasyberättelse som jag tror att barn i åldersgruppen kommer att gilla riktigt mycket, och jag gillade den tillräckligt mycket för att bestämma mig för att jag skall läsa fortsättningen på serien när den kommer.


Betyg: 3,5 / 5

1 kommentar: