torsdag 6 juni 2019

Hett i hyllan #199


Idag är det torsdag och dags för Hett i hyllan hos Bokföring enligt Monika. Där skall vi som vanligt dela med oss av de där böckerna som stått och samlat damm i hyllorna i eviga tider.

Veckans bok hos mig är Mamma sa att jag var sjuk av Julie Gregory. Boken är i pocket och mitt exemplar är tryckt 2007. Ytterligare en bok som jag hittat hos Myrorna för flera år sedan. När jag hittade den så lät den så vansinnigt intressant vilket var anledningen till köpet, men sedan har den så klart blivit stående.

Så här står det om boken:

"Julie Gregory överlevde Münchhausen by proxy, förmodligen den mest komplicerade och dödsbringande formen av barnmisshandel som är känd idag. Från sin tidiga barndom blev Julie Gregory regelbundet röntgad, opererad och medicinerad i en fåfäng kamp mot sjukdomar som skapades i hennes mors fantasi. Münchhausen by proxy (MBP) är världens hemligaste och farligaste form av barnmisshandel där vårdnadshavaren, oftast modern, uppfinner symtomen hos sitt barn därför att hon eftersträvar läkarnas uppmärksamhet.

Många MBP-barn dör men Julie inte bara överlevde, hon undkom sin mors dödsbringande galenskap och byggde upp en ny identitet som en levande, frisk ung kvinna.
Mamma sa att jag var sjuk är en originell, skrämmande, vacker och humoristisk berättelse om en familj som lever isolerad i en jättehusvagn, om deras vilda shoppingseanser, om vapenexercis i rädsla för omvärlden och om godtrogenhet hos medicinska och sociala befattningshavare. Den visar också de band av kärlek och terror som håller Julies familj samman, och även den kärlek som gör ett barn villigt att offra sig själv för sin mammas lycka." 7 kommentarer:

 1. Det låter som intressant men tung läsning!

  SvaraRadera
 2. Den har jag läst och den var OK.

  SvaraRadera
 3. Läskig sjukdom det där. Boken känner jag inte till.

  SvaraRadera
 4. Den boken kände jag inte till. Det kan nog vara intressant läsning.

  SvaraRadera
 5. Fruktansvärt! Men kanske känns det ändå positivt att läsa boken eftersom det går bra till slut. Men vilken kamp hon måste ha haft, flickan.

  SvaraRadera
 6. Jag har sett den där men valt att avstå, trots att den låter intressant. Tror att den skulle vara för jobbig.

  SvaraRadera
 7. Läste boken när den kom, så det kan ha varit 2007. Förfärlig historia där barnet verkligen hamnar i ett minst sagt utsatt läge till följd av mammans sjukdom.

  SvaraRadera